Nieuwe openstelling volgt

SDE+: grootste deel voor zonne-energie

4 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De openstelling van de SDE+ is in de eerste helft van dit jaar vooral besteed aan zonne-energie en wind op land. Dat meldt minister Kamp op maandag 4 september in een Kamerbrief. Op 3 oktober 2017 volgt een nieuwe openstelling. 

In de voorjaarsronde zijn in totaal 4.530 aanvragen goedgekeurd voor de subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE+), zo blijkt uit de Kamerbrief. Indien alle projecten uit de voorjaarsronde worden gerealiseerd, leveren deze een productie van ruim 6 miljoen kilowattuur aan hernieuwbare energie.

Dit komt overeen met een bijdrage van 1,1 procentpunt aan het aandeel hernieuwbare energie. Het overgrote deel ging naar de zonne-energie (49%) en windenergie op land (38%). Ook zijn een aantal projecten afgewezen. Hierdoor kon een deel van het budget, circa €168 miljoen, niet worden beschikt.

Tekst gaat verder onder de tabel.Bron: Kamerbrief 4-9-2017

In totaal zijn er vanaf 2008 tot en met de voorjaarsronden van 2017 voor circa 29.500 projecten een beschikking afgegeven. Ongeveer 24% van deze projecten is inmiddels gerealiseerd en 62% is nog in ontwikkeling. Bij 14% is gebleken dat realisatie niet mogelijk is. Ontwikkelaars waarvan de aanvraag is afgekeurd, kunnen bij de volgende openstelling een verbeterde aanvraag indienen.

Tweede openstelling: 3 oktober 2017
De tweede subsidieperiode voor dit jaar is opengesteld van 3 tot en met 26 oktober 2017. Hiervoor is weer een budget van €6 miljard beschikbaar. Hiermee komt het totale budget op €12 miljard, een verhoging van €3 miljard ten opzichte van 2016.

Het basisbedrag voor aanvragen in de categorie zonne-energie wordt, naar aanleiding van nieuwe inzichten op basis van de voorjaarsronde 2017, verlaagd van €0,125 naar €0,117 per kilowattuur. Een aanvraag kan worden ingediend via de site van RVO.

Een lager budget komt door een verlaging in kostprijs

Voorbereidingen SDE+ 2018
Ter voorbereiding op de openstelling SDE+ 2018 heeft Kamp een advies gevraagd aan een adviesbureau, over de basisbedragen voor de SDE+ 2018. Het basisbedrag is de geraamde kostprijs die nodig is om met de betreffende technologie een kilowattuur stroom op te wekken.

Eind dit jaar komt minister Kamp met een besluit over de openstelling in 2018. Het is mogelijk dat deze lager uitvallen dan 2017. "Indien er in het najaar besloten zal worden tot een verlaging van de basisbedragen, is dit enkel vanwege een verlaging van de kostprijs van hernieuwbare energie in de markt. Niet vanwege lagere ambities van het kabinet op het gebied van hernieuwbare energie", schrijft Henk Kamp in antwoord op Kamervragen over de mogelijke tariefverlaging in 2018.

Doelstelling
Het huidige kabinet heeft samen met andere partijen uit het energieakkoord de doelstelling om in 2020 14% hernieuwbare energie te realiseren, oplopend naar 16% in 2013. SDE + subsidie is daarbij het belangrijkste middel om dit doel te behalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden