BASF

Aangeboden door BASF

Nieuwe kans om onkruid te bestrijden in suikerbieten

20 Februari 2020

Door het wegvallen van middelen wordt de onkruidbestrijding in suikerbieten een steeds lastigere puzzel. Vooral contactmiddelen verdwijnen van het toneel. De herbicide Tanaris heeft zowel bodem- als contactwerking en is daarmee een welkome aanvulling voor de LDS-mix.

Voor 2019 kwam de toelating net te laat, maar voor dit jaar heeft BASF-cropmanager Michiel Bosdijk positieve verwachtingen voor de nieuwe herbicide Tanaris. Dankzij de combinatie van bodem- én contactwerking kan Tanaris namelijk een belangrijke rol gaan spelen in de LDS-mix (Lage Doseringen Systeem). 

“De laatste jaren liggen vooral middelen met contactwerking onder vuur”, vertelt Bosdijk. “Avadex® moeten we al missen. En dit seizoen kunnen Pyramin DF en producten op basis van desmedifam voor het laatst worden toegepast. Dat maakt het voor telers lastiger om bijvoorbeeld kamille, kleefkruid en meldesoorten aan te pakken. Tanaris heeft uitstekende papieren om het gat te dichten dat ontstaat door het wegvallen van die middelen.”

Klap uitdelen
Tanaris combineert de kracht van de actieve stoffen quinmerac (bodem- en contactwerking) en dimethenamid-P (bodemwerking), die al eerder hun sporen hebben verdiend in de suikerbietenteelt.  Bosdijk: “Bovendien mag Tanaris al toegepast worden vanaf het tweeblad-stadium. Daardoor kun je al vroeg in het seizoen een flinke klap uitdelen aan een brede reeks lastige onkruiden.” 

Michiel Bosdijk, cropmanager BASF

Tanaris geeft een duidelijke versterking van de LDS-mix op onder andere kleefkruid, kamille, hondspeterselie en ereprijs. Daarnaast heeft het een sterke werking op kiemende grassen waaronder duist, hanenpoot en straatgras. Maar ook op bijvoorbeeld melganzenvoet en uitstaande melde scoort Tanaris in de mix een extra plus. “Tanaris heeft niet alleen een hele brede werking van zichzelf, maar het versterkt ook het effect van andere middelen in de LDS-mix”, vult Bosdijk aan. Op percelen met kans op late veronkruiding adviseert hij om bij de laatste LDS-bespuiting Frontier Optima bij te voegen.

Overtuigend zichtbaar
De afgelopen jaren heeft BASF meer dan 20 proeven aangelegd waar de versterkende werking van Tanaris in de LDS-mix overtuigend zichtbaar werd. Bosdijk verwacht dan ook dat Tanaris snel een vaste plek in LDS-schema’s krijgt. “Bietentelers moeten de komende jaren alles uit de kast halen voor een effectieve onkruidbestrijding. Met ingang van dit seizoen kunnen ze al ervaring opdoen met de dubbele werking van Tanaris. Het werkt immers toch het best als je met eigen ogen ziet dat je met Tanaris weer hele sterke LDS-mixen kunt maken.”  

Technische informatie over Tanaris
 

NB: Tanaris® en Pyramin® DF zijn geregistreerde handelsmerken van BASF, AVADEX® is een geregistreerd handelsmerk van GOWAN CIS Ltd

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden