Shutterstock

Nieuws Mest

Veel uitspoeling door kletsnatte februari

10 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 1 reactie

Eurofins meet veel lagere stikstofvoorraden vergeleken met voorgaande jaren. De verschillen tussen percelen en regio’s blijken bovendien vele malen groter dan gebruikelijk.

Vooral de afwijking in de categorie minder dan 15 kilo stikstof per hectare bodemvoorraad is groot. Vorig jaar viel nauwelijks meer dan 20 procent van de geanalyseerde percelen in deze tijd van het jaar in deze categorie. Dit jaar is het percentage percelen met minder dan 15 kilo stikstof per hectare bodemvoorraad gestegen tot bijna 70 procent.

Opgehoopte stikstof
Februari was dan ook een recordnatte maand, met op veel plaatsen meer dan 150 mm regen. Vrijwel in heel Nederland viel meer dan 100 mm regen. Gerekend vanaf september vorig jaar is er met name in West-en Noord Nederland ver bovengemiddeld veel neerslag gevallen. Vanwege twee achtereenvolgende zeer droge zomers was er bovendien veel stikstof opgehoopt, vooral op de uitspoelingsgevoelige maar verdroogde zandgronden. Een groot deel van de nutriënten kunnen daardoor uitgespoeld zijn. Ook is het bodemleven, en dus de mineralisatie door de natte omstandigheden nog niet overal goed op gang gekomen, zegt Eurofins.

Overige nutriënten ook afwijkend
Niet alleen de stikstofvoorraden in de bodem zijn laag. Door het extreme weer van de laatste jaren kan het zijn dat ook de plantbeschikbare voorraad van de overige nutriënten die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden is gemeten, niet meer overeenkomt met de actuele situatie. De bemestingsadviezen moeten daarom idealiter worden aangepast aan de nieuwe bodemtoestand, luidt het advies van Eurofins. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
XX 10 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/10886148/veel-uitspoeling-door-kletsnatte-februari]Veel uitspoeling door kletsnatte februari[/url]
Deze onontkoombare verliezen moeten toch weer aangevuld kunnen worden voor een normale opbrengst. Gewoon nuchter boerenverstand.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden