BASF

Aangeboden door BASF

'Pootgoedteler moet er bovenop zitten!'

15 Mei 2020

Het tegengaan van virusoverdracht vraagt dit voorjaar alle aandacht van de pootgoedteler. De uitgangssituatie is ongunstig en de luizen zijn al vroeg actief. "Begin op tijd met selecteren en begin op het perceel met het hoogste risico", adviseert Bert Westhoff.

“De kans is groot dat de eerste virusbron in je eigen percelen zit.” Bert Westhoff zet de situatie maar meteen scherp neer. “We weten dat er veel besmet materiaal is gepoot. Maar omdat niet iedereen een vrijwillig nacontrolemonster neemt, is de exacte situatie niet overal bekend. De pootgoedteler moet er sowieso bovenop zitten en vroeg moeten beginnen met de selectie.”

Ook andere omstandigheden dragen volgens Westhoff bij aan de ongunstige uitgangsituatie. “Ook op consumptiepercelen is besmet pootgoed gebruikt. Tel daarbij op dat we al jaren veel opslagproblemen hebben en dat afgelopen najaar niet alle aardappelen zijn gerooid. Het risicoplaatje qua virus is dan compleet.”

Luizen vroeg actief
Naast het bestaan van veel virusbronnen stelt ook de luizensituatie dit voorjaar niet gerust. “De NAK ziet vergelijkbare luizenactiviteit met vorig jaar en het IRS heeft ook al in veel regio’s gewaarschuwd voor perzikbladluizen, soms zelfs al voor de tweede keer”, weet Westhoff. “Na een winter zonder vorst zijn vroege luizen geen verrassing, maar in combinatie met de verwachte hoge virusdruk moeten pootgoedtelers direct vanaf opkomst alert zijn.”

Naast vroege en intensieve selectie moet de pootgoedteler ook met z’n spuitschema de teugels strak houden. Volgens Westhoff is de combinatie van olie en Sumicidin Super nog steeds de beste verdediging tegen overdracht van non-persistente virussen. “Er wordt nog wel eens kritiek gespuid op de pyrethroïde, maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat ze een forse bijdrage leveren aan de virusreductie. Ook een proef in 2019 op proeftuin Zwaagdijk liet dit zien. En wij zien in eigen onderzoek ook dat pyrethroïde nog net zo goed werken als 20 jaar geleden.”

Wel plaatst Westhoff nog een kanttekening: “Door allerlei veranderingen in de pootgoedteelt, denk bijvoorbeeld aan de schaalvergroting en het afschaffen van loofdooddata, is het belangrijker geworden om ook luisdoders te gebruiken. Dat is nodig om bij een langer groeiseizoen resistentie- en populatie-opbouw te voorkomen.”

Beste papieren
Van de nog bestaande pyrethroïde heeft Sumicidin Super volgens Westhoff de beste papieren. “Sumicidin Super is het minst gevoelig voor afbraak door UV-licht en temperatuur. Dat maakt het de effectiefste pyrethroïde. Sumicidin heeft gewoon de beste werking en een goed toepasbaar etiket.”

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden