Shutterstock

Analyse Olie

Stemming weer wat positiever op de oliemarkt

24 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De notering van Brent-olie heeft een stap naar boven gezet. De angst voor de omikronvariant van het coronavirus ebt langzaam weg. Analisten kijken daarvoor vooral naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar op korte termijn geen nieuwe lockdowns verwacht worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering van Brent-olie sloot maandag 20 december op $72,15 per vat, het laagste niveau in twee weken. In de dagen daarna bouwde de markt momentum op en werd de weg naar boven ingeslagen. Dat resulteerde op donderdag 23 december in een prijs van $76,65 per vat, het hoogste niveau sinds de uitbraak van de omikronvariant. Vrijdag 24 december is echter een stapje terug gezet. Brent-olie noteert $75,86 per vat; dit komt waarschijnlijk doordat een deel van de speculanten de stijging van daarvoor snel wilde verzilveren.

De prijsschommelingen van de laatste dagen worden - volgens analisten - versterkt doordat een deel van de handelaren met de feestdagen vrij is. Er worden daardoor minder contracten omgezet, wat betekent dat de markt volatieler is. Aankoop- of verkoopbeslissingen van een kleine groep worden minder gedempt in de grote massa.

Olie bedrijven investeren minder
Voor de ontwikkeling van de prijs op de langere termijn kijken experts met belangstelling naar de capaciteitsuitbreiding van de oliemaatschappijen in de Verenigde Staten. Oliekartel OPEC heeft duidelijk voor ogen wat de prijs hoort te zijn en stuurt op basis daarvan de productie aan. In de Verenigde Staten valt op dat oliemaatschappijen voorzichtig zijn met de ontwikkeling van nieuwe bronnen.

Maar hoewel de prijs zich alweer op niveaus bevindt waarbij de winning van schalie-olie of teerzanden interessant wordt, kiezen de oliereuzen er liever voor de schuldenpositie te verkleinen of extra dividend uit te keren. De politieke en maatschappelijke wensen om de energievoorziening te verduurzamen spelen daar ook een rol in.

Werkt gasprijs door in dieselprijs?
De dieselprijs zakte deze week in eerste instantie ietwat weg, tot €115,90 per 100 liter. Inmiddels is de prijs weer aangetrokken. Vrijdag 24 december staat de prijs op €118,52 per 100 liter. De hoge gasprijzen voor de dieselprijs nog wel gevolgen hebben. Diesel wordt dan wel uit aardolie gewonnen, in het productieproces wordt soms ook gas gebruikt. Zo wordt door verschillende raffinaderijen waterstof gebruikt om brandstof, waaronder diesel, te maken uit de reststromen van het destillatieproces.

Die waterstof wordt gewonnen uit aardgas. Dat is bij de huidige gasprijzen een dure liefhebberij. Sommige oliemaatschappijen denken er inmiddels over na de dieselproductie in degelijke installaties af te schalen. Dit speelt vooral bij raffinaderijen aan de Middellandse Zee, die - in tegenstelling tot Rotterdam of Antwerpen - minder instrumenten hebben zich in te dekken tegen de hoge gasprijs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden