Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Veel onbalans op het elektriciteitsnet

19 April 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Na een periode met relatief stabiele hoge prijzen voor elektriciteit is de markt behoorlijk gaan schuiven de afgelopen dagen. De prijs deed een flinke stap terug. Door het paasweekend was er minder vraag naar stroom terwijl er veel aanbod was van energie opgewekt met zonnepanelen. Onderhoudswerkzaamheden aan elektriciteitscentrales zorgen alleen wel voor veel onbalans op het net.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De EPEX-spotnotering noteerde woensdag 13 april €239,05 per MWh. Maar in het paasweekend halveerde die prijs ruimschoots. Zondag 17 april kwam de elektriciteitsprijs uit op €108,06 per MWh. Dat is de laagste notering in bijna twee maanden tijd. Een lang weekend, gecombineerd met een groot aanbod door zonnepanelen opgewekte stroom, drukte de prijzen. De dip lijkt echter wel van korte duur. Vandaag, dinsdag 19 april, staat de EPEX-spotnotering al fors hoger: €209,31 per MWh.

Het relatief grote aanbod van door zonnepanelen opgewekte stroom is ook terug te zien in de 'intradag'-prijzen. Midden op de dag - als zonnepanelen de meeste stroom opwekken - stond de prijs recent op het laagste niveau. In de ochtend- en avonduren lagen prijzen hoger. Deels komt dat door een gebrek aan wind. Dat wordt ook deze week een probleem, mits de weerberichten uitkomen. In de veertiendaagse voorspelling komt de wind niet verder dan kracht 3.

Beperkte capaciteit
Daarnaast zijn er werkzaamheden aan conventionele elektriciteitscentrales in Nederland. Circa 25% van de beschikbare capaciteit is uit bedrijf voor onderhoud. Dat zorgde ervoor dat de Nederlandse elektriciteitsprijs hoger was dan in andere Europese landen. Ook is de Franse productiecapaciteit van kerncentrales lager dan normaal. Afgelopen winter werd een mogelijk veiligheidsrisico ontdekt en het werk aan een oplossing daarvoor werkt nog steeds door op de Europese energiemarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden