Agrifoto

Analyse Elektriciteit

Elektriciteit blijft ondanks zon flink aan de prijs

10 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Ondanks een reeks van zonnige dagen blijft de elektriciteit relatief duur. De conventionele kolen- en gascentrales maken de prijs. Als alternatief voor de op fossiele brandstof gestookte centrales is kernenergie weer terug op de Europese agenda.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor elektriciteit is vorige week op een stabiel, maar hoog niveau blijven staan. Op donderdag 5 mei bereikte de notering op de Epex Spot het hoogste punt in zeven dagen, op €233,72 per MWh. Overigens daalde de prijs zondag 8 mei alweer naar €169,19 per MWh. De relatief hoge prijzen worden veroorzaakt doordat de conventionele centrales de toon zetten op de markt. Het goede weer zorgt weliswaar voor een groter aanbod van zonne-energie, maar door relatief weinig wind viel de productie vanuit duurzame bronnen in de totale elektriciteitsmix tegen.

Een mogelijk verbod op kolen, gas en olie uit Rusland veroorzaakt nog extra spanning op de energiemarkt. Om onafhankelijk te worden, staat nucleaire energie weer op de Europese agenda. Kernenergie is nu goed voor zo'n 25% van de vraag in de Europese Unie. Thierry Breton, de Eurocommissaris voor Interne Markten, zei eerder dit jaar dat de Europese Unie in de periode tot 2050 zeker €500 miljard in kernenergie moet investeren. Dat geld moet niet alleen in nieuwe centrales worden gestoken, maar ook in het openhouden van bestaande kerncentrales. Wanneer er niets gebeurd loopt het aandeel kernenergie in de energiemix in 2050 terug naar 15%.

Koploper Frankrijk
Frankrijk is al voor 70% van de vraag afhankelijk van kerncentrales en het land maakte eerder al plannen bekend om oude centrales langer in bedrijf te houden. Ook heeft Frankrijk plannen om voor 2050 zes nieuwe centrales te bouwen. Het Verenigd Koninkrijk meldde afgelopen maand de nucleaire capaciteit uit te willen breiden van 7 GW naar 24 GW in 2050. Al hebben lang niet alle lidstaten dit soort ambities. Onder meer België, Duitsland en Italië hebben, na de ramp in Fukushima, besloten toe te werken naar een sluiting van hun kerncentrales.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden