Trends in Noord-Amerika

Big data populair binnen precisielandbouw

26 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Van 29 tot en met 31 juli werd in het Amerikaanse St. Louis, Missouri, de InfoAg conferentie gehouden. Een agrarische beurs voor noviteiten op het gebied van precisielandbouw in Noord-Amerika. De trend naar UAV’s is nog steeds goed merkbaar maar, voor 2014 is er een nieuw toverwoord: Big data.

De fabrikanten die op de InfoAg conferentie een stand hebben specialiseren zich vooral op het gebied van precisielandbouw. Daar hebben ze er in de Verenigde Staten genoeg van. Het afgelopen jaar werd de nieuwsvoorziening vooral gedomineerd door het onderwerp drones, officieel UAV’s genaamd (Unmanned Aerial Vehicle). Ook dit jaar is dat een belangrijk onderwerp, maar 2014 lijkt het jaar van de big data te worden. Website Precision Ag noemt de - volgens hun - belangrijkste trends op het gebied van precisielandbouw in Noord-Amerika.

Volgens Precision Ag is ‘big data’ hét toverwoord van 2014. Een officiële benaming is er eigenlijk niet voor maar, big data houdt in: alle informatie die (in dit geval op het agrarisch bedrijf) wordt verzameld. Vervolgens analyseer je die en kun je actie ondernemen. Je grondmonsters, bemestingsniveaus, gewasmonitoring en opslagdata bij elkaar leveren op het akkerbouwbedrijf de nodige big data. Door deze gegevens te bundelen en te kruisen kun je conclusies trekken en hier naar handelen. Juist het verwerken van deze gegevens is een erg belangrijk punt. Wat dat betreft lopen ze in de Verenigde Staten flink voor op Europa. Toch staat ook daar het management nog steeds in de schijnwerpers. Ook de veiligheid van al die data, die veelal in de cloud rondzweeft op het net, wordt steeds belangrijker. Afgelopen week kondigde John Deere bijvoorbeeld aan hun verbetering van MyJohnDeere te hebben verbeterd. Tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas hield Tolsma-Grisnich een lezing over big data in de aardappelbewaring.

De InfoAg conferentie sprong met enkele workshops in op het fenomeen dat Google Glass heet. Van deze slimme bril wordt veel verwacht wanneer hij officieel zijn intreden zal maken Dat duurt echter nog enkele jaren. Een select groepje testers loopt er echter nu al mee rond. Daaronder bevinden zich ook mensen in de agrarische sector. Of het nu gaat om akkerbouwers of veehouders, voor alle sectoren heeft de smart glass nut. Bijvoorbeeld door in je ooghoek specifiek per dier informatie te zien wanneer je er naar kijkt, of om plantziektes te herkennen. Voor het zover is zijn we echter jaren verder.

Een ander onderwerp dat Amerikaanse agrariërs en bedrijven bezighoudt zijn apps. In de Verenigde Staten bevinden deze programma’s zich al in een soort ‘fase 2.0’. Het is niet langer alleen leuk om een app te hebben als bedrijf maar, je kunt er ook echt iets mee of bestaande apparaten en software vervangen. Tijdens InfoAg werden lezingen gegeven over het gebruik van apps die je helpen bij de teeltbegeleiding. Zo kun je vanuit het veld direct problemen herkennen en invoeren.

Precision Ag noemt ook de UAV als een blijvende trend. Steeds meer bedrijven beginnen met het aanbieden van services waarbij gewassen kunnen worden gemonitord. Ook akkerbouwers zien veel mogelijkheden in deze onbemande apparaatjes die het gewas kunnen scannen. Ook in Nederland gaat dat balletje rollen. Doe je dat, dan is een database aan betrouwbare grondonderzoeken noodzaak om de juiste vertaalslag te maken. Precisielandbouw heeft ervoor gezorgd dat grondmonsters broodnodig zijn, en de techniek tevens naar een hoger niveau getild. Wie variabel wil zaaien of bemesten kan niet zonder een accurate bodemtest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox