Eigen foto

Gewastour aardappel - week 31

'Er groeit nu wel 800 tot 900 kilogram per dag'

5 Augustus 2021

De groeiomstandigheden zijn momenteel goed en dat is terug te zien in de aardappelruggen. De knollen groeien erg hard, maar door het lage tal bij een deel van de aardappeltelers maakt dat nog niets goed.

Waar het tal begin dit seizoen erg goed leek en er in de meeste gebieden ruim voldoende vocht was bij de knolzetting, valt datzelfde tal nu behoorlijk tegen. Daarin tegen zijn er ook gebieden met voldoende tal en tot nu toe prima grofte.

800 a 900 kilogram per dag
Het gemiddeld aantal knollen dat je telt bij het optrekken van een paar aardappelplanten laat duidelijk zien waarom aardappeltelers niet helemaal tevreden zijn: Er missen gemiddeld gewoon 2 a 3 knollen per plant en ook de grofte moet nog komen. Over hoe grof de aardappelen worden zijn de meningen verdeeld. Met het groeizame weer wat we nu enige tijd hebben gaat het hard met de kilogrammen. 'Met deze omstandigheden groeit er zo 800 a 900 kilogram per hectare bij' meldt Schlepers uit Dronten. Aan de andere kant lijkt het gewas ook op zijn retour en missen we de groeidagen van de koude, natte lente. Het feit is dat de eerste proefrooiingen van Aviko een stuk lager zijn dan afgelopen jaren.

Op het Gewastourperceel in Someren (Noord-Brabant) lijkt het tal goed. Van één plant telt aardappelteler Mark de Beer maar liefst 12 knollen en het gewas staat er fris op.

12 knollen aan een aardappelplant op het perceel in Someren.

Het gewastourperceel in Dronten telt een stuk minder knollen per plant  maar gaan al wel een stuk meer de lengte in. De afbeelding hieronder geeft 12 knollen van 2 aardappelplanten.

Aardappelen van het gewastourperceel in Dronten.

Gewas op zijn retour
Afgelopen week zijn de eerste MH bespuitingen uitgevoerd en dat is grotendeels omdat het gewas op zijn retour is. De planten zakken in en ook de felgroene kleur wordt minder en minder. Ook op de percelen die later zijn gepoot en nog niet heel lang staan, gaat het loofapparaat langzaam achteruit. Aardappeltelers twijfelen om de MH-bespuiting iets later te doen met oog op de grofte en het tal. Zo ook Schlepers uit Dronten: 'Ik ben er nog niet helemaal over uit wanneer ik de MH-bespuiting uit ga voeren. Gezien de stand van het gewas zou het moment wel prima zijn, maar ik wil zeker niet te vroeg zijn.' Enkele telers voorzien hun aardappelgewas dan ook alsnog van een extra stikstofgift.

boerenbusiness.nl
Regenradar
Powered by Agroweer
Opbrengst aardappelen lager dan laatste jaren

Gewastour Proefrooiing - week 32

Opbrengst aardappelen lager dan laatste jaren

MH-bespuiting laat op zich wachten

Gewastour aardappelen - week 30

MH-bespuiting laat op zich wachten

'Elke kilo die wordt geteeld, heeft vandaag een baas'

Gewastour Jacco van Liere

'Elke kilo die wordt geteeld, heeft vandaag een baas'

'Zonder ploeg met variabel poten meer rendement'

Gewastour Jacob Branderhorst

'Zonder ploeg met variabel poten meer rendement'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief