octrooien

Octrooien blokkeren toegang plantmateriaal

Octrooien blokkeren toegang plantmateriaal

Toegang tot plantmateriaal is essentieel voor verdere innovatie. Octrooien op planten kunnen deze toegang blokkeren en dat is een probleem. Dat zegt Plantum in een reactie op een televisie-uitzending van Zembla dat beweert dat octrooien op planteigenschappen de plantenveredeling belemmeren en vooral ten goede komen van een aantal grote bedrijven.
5 Maart 2015
Monsanto belemmert de zaadveredeling

Monsanto belemmert de zaadveredeling

De Nederlandse biologische belangenbehartiger Bionext heeft, samen met tien andere Europese organisaties, een bezwaarprocedure gestart tegen Monsanto. Ze beschuldigen het bedrijf ervan octrooien vast te leggen op de eigenschappen van honderden sojarassen. Dit belemmert kleine zaadveredelaars nieuwe rassen te ontwikkelen. Het gaat om eigenschappen van wilde rassen, die officieel niet vastgelegd mogen worden.
3 December 2014
Aanpassing octrooiwet geeft veredelaars ruimte

Aanpassing octrooiwet geeft veredelaars ruimte

Door een aanpassing van de Rijksoctrooiwet kunnen vanaf nu ook planten die beschermd zijn door een octrooi gebruikt worden voor verdere veredeling. De beperkte kwekersvrijstelling biedt ruimte nieuwe plantenrassen te ontwikkelen, zo meldt Plantum.
12 December 2013
Experts wijzen op dreigende monocultuur

Experts wijzen op dreigende monocultuur

Door het veelvuldig toekennen van octrooien op klassiek veredelende groenten en gewassen, dreigen we in een monocultuur te komen. Dat zeggen experts vrijdag op BNR radio.
15 Maart 2013

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief