Niels van der Boom

duister

Opinie Niels van der Boom

Maak kennis met de zombieboerderij

Nee, dit is geen script voor een horrorfilm. Zombiebedrijven zijn een bestaand economisch fenomeen. Zijn er dan ook zombieboerderijen? Bedrijven die eigenlijk geen bestaansrecht hebben maar wel actief zijn. Om hoeveel bedrijven praten we en wat is de impact op de landbouwsector?
9 Februari 2022
supermarkt vleesconsumptie vlees

Opinie Niels van der Boom

Liever een nieuwe iPhone dan goed voedsel

In Nederland zijn we al decennia verwend met bodemprijzen voor vrijwel het gehele supermarktschap. De prijzen van voedsel gaan onherroepelijk stijgen vanwege fors stijgende productiekosten voor de producent. Dat roept de vraag op: wat mag goed voedsel kosten?
14 Oktober 2021
Engeland verenigd koninkrijk

Opinie Niels van der Boom

Jeremy Clarkson doet wat Yvon Jaspers niet lukte

Het kan niemand in agrarische kringen zijn ontgaan. Voormalig TopGear-ster en 'petrolhead' Jeremy Clarkson geeft kijkers van streamingsdienst Amazon Prime gedurende 8 hilarische afleveringen een kijkje op zijn boerderij in het idyllisch Engels landschap. Wie denkt dat het om racen met trekkers en zoveel mogelijk pk's gaat, heeft het mis
2 Juli 2021

Marktflits Granen

Commodity's stoten tegen plafond aan

Alle commodity's hebben een stap teruggedaan op de termijnmarkten in Chicago en Parijs door de gunstige groeiomstandigheden van de granen. Op de spotmarkt zijn nog steeds relatief hoge prijzen te behalen, maar voor de nieuwe oogst is het afwachten.
31 Mei 2021
grond bodem

Opinie Niels van der Boom

Grond pachten op basis van een goed verhaal

Iets merkwaardigs is zichtbaar op de grondmarkt. Niet langer speelt louter het hoogste bod of de beste bankgarantie mee wanneer er pachtgronden worden uitgegeven. Een goed verhaal, daar zijn grondeigenaren gevoelig voor. Praatjes vullen dan wel geen gaatjes, maar wel de grondportefeuille.
5 April 2021
aardappelen bewaring akkerbouw opslag

Opinie Niels van der Boom

Waarom meer niet langer beter is

Op internet viel mij laatst een interessante discussie op. Het onderwerp was een nieuw record voor het telen van wintertarwe. Normaliter ben je met meer kilo's per hectare blij. Het ging echter over de kosten per ton, waar niet over wordt gesproken. Wie wordt er eigenlijk beter van een hogere opbrengst? Niet de boer in dit geval.
22 Augustus 2020
akkerbouw grond trekker

Nieuws Niels van der Boom

Mechanisatiebedrijven dansen op de vulkaan

Net als agrarische bedrijven is ook de mechanisatiesector continu in beweging. Wie het nieuws volgt ziet maandelijks persberichten voorbijkomen van nieuwe overnames. Grote merkdealers groeien en kleintjes zonder opvolger verdwijnen. Onder de grond borrelt meer.
5 Juni 2020
akkerbouw grond trekker

Opinie Niels van der Boom

Mechanisatiebedrijven dansen op de vulkaan

Net als agrarische bedrijven is ook de mechanisatiesector continue in beweging. Wie het nieuws volgt ziet maandelijks persberichten voorbijkomen van nieuwe overnames. Grote merkdealers groeien en kleintjes zonder opvolger verdwijnen. Onder de grond borrelt meer.
4 Juni 2020

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief