Pootgoedareaal

aardappelen kisten Innovator

Nieuws Aardappelen

Door pootgoedschaarste staat vrije teler in de kou

Het tekort aan pootgoed voor 2024 treft niet alleen de verwerkende industrie, maar ook de vrije handel en aardappeltelers. Zelfs wanneer die laatste ATR-pootgoed telen kan een probleem ontstaan dit jaar. Vooral bij het aardappelras Innovator is het tekort fors. Door hun vaste contracten – en daarmee machtspositie – hebben verwerkers het heft in handen. Maakt dat zo de vrije teelt onmogelijk?
10 Januari 2024
aardappelen aardappelperceel Duitsland

Nieuws pootaardappelen

Ook Duits pootgoedareaal daalt fors dit seizoen

Niet enkel in Nederland maar ook bij ons buurland Duitsland is het pootgoedareaal aanzienlijk afgenomen tot 16.860 hectare. De meeste rassen doen een stap naar beneden, maar Fontane breidt wel behoorlijk uit. De deelstaat Nedersaksen blijft ondanks een flinke afname in het areaal het grootste pootgoedgebied.
12 Juli 2023
pootgoed selectie

Nieuws Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt fors, vooral fritesrassen

Het pootgoedareaal krimpt dit seizoen fors met maar liefst 6%. De fritesrassen hebben daar een groot aandeel in. Innovator daalt zelfs met 11% vergeleken een jaar eerder. Dat terwijl de honger naar frites groter is dan ooit. Een ander opvallend gegeven is dat de klasse PB/S opnieuw fors is gegroeid. Daarmee is deze klasse bijna goed voor de helft van het areaal.
15 Juni 2023
aardappelen kisten agria

Analyse Pootaardappelen

Pootgoedteelt kan vraag naar frites niet bijbenen

Het kunnen interessante jaren worden als het gaat om voldoende beschikbaarheid van pootaardappelen. Komend jaar daalt het areaal naar verwachting. Dat terwijl de vraag naar fritesaardappelen in Europa, maar ook wereldwijd blijft toenemen.
24 Mei 2023
pootgoed

Nieuws Aardappelen

Pootgoed in de knel door hoge contractprijzen

De aardappelverwerkende industrie heeft voor komend teeltjaar de contractprijzen fors verhoogd. Dat zorgt voor de nodige verschuivingen in de aardappelteelt in Noordwest-Europa, stelt de NEPG. Vooral het pootgoedareaal zou volgens de organisatie fors kunnen slinken met gevolgen voor de beschikbaarheid van pootgoed in 2024.
22 Maart 2023
pootgoed export

Nieuws Aardappelen

Kleine aanvullingen in de pootgoedexport

De nieuwste pootgoedexport cijfers bevatten geen grote verschuivingen. In de maand mei is er nog ruim 10.000 ton pootgoed geëxporteerd. Dat blijk uit de exportcijfers die de Nederlandse Aardappel Organisatie vandaag (vrijdag 17 juni) heeft gepubliceerd.
18 Juni 2022
aardappelen pootgoed selectie

Nieuws Pootaardappelen

Areaal pootgoed krimpt licht, fors minder Agria

Het areaal pootgoedaardappelen voor 2022 is wederom licht gekrompen. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van de NAK. Agria verliest de meeste hectares, terwijl het ras Innovator voor het eerst sinds jaren weer een stijging laat zien. Ook is er veel uitbreiding in het areaal in de hoogste klassen.
7 Juni 2022
pootgoed selectie

Inside Aardappelen

Pootgoedareaal krimpt, maar niet in de hoge klasse

Het pootgoedareaal in Nederland is dit seizoen iets gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de aangiftecijfers van de NAK. Tegen de trend in is er wel uitbreiding in het areaal pootgoed in de hoogste klassen. 
7 Juni 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden