Elektriciteitsprijs

energie Kerncentrale

Analyse Elektriciteit

Warm en droog weer raakt ook elektriciteitsmarkt

Fossiele brandstoffen en kernenergie maken de dienst uit op de elektriciteitsmarkt. Door een samenloop van omstandigheden gaat de opwekking van stroom niet bepaald van een leien dakje. De aanvoer van gas uit Rusland blijft een grote onzekere factor op de markt. Daarnaast hebben de energiebedrijven ook last van het hete en droge weer bij de elektriciteitsproductie.
Dinsdag 11:45 uur
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

De elektriciteitsmarkt blijft stappen omhoog zetten. Afgelopen week kwam zelfs de recordprijs van begin maart in zicht. Het opwaarts momentum in de markt wordt voor een deel veroorzaakt door de problemen met de aanvoer van gas uit Rusland. Om die problemen het hoofd te bieden wordt er weer teruggegrepen op een oude vertrouwde brandstof die vanwege het milieu uit de gratie was geraakt.
2 Augustus 2022
energie stroom elektriciteit kolen

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

De spotprijzen op de elektriciteitsmarkt blijven beweeglijk . Met het hervatten van de gasleveringen via de Nord Stream zou een prijsdempend effect op de gasmarkt te verwachten zijn en daarmee ook indirect op de elektriciteitsprijs hebben. Dat effect blijft echter tot nu toe uit.
26 Juli 2022
energie stroom elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Extremen nemen toe op de elektriciteitsmarkt

Het weer is een factor van belang op de elektriciteitsmarkt. Veel of weinig aanbod van stroom opgewekt met zon of wind veroorzaakt pieken en dalen in de elektriciteitsprijs. Dat effect is al langer bekend, maar lijkt steeds grotere prijsschommelingen te veroorzaken. Vooral de verschillen tussen de prijs in het weekend en de prijs door de week worden steeds groter.
19 Juli 2022
energie elektriciteit

Achtergrond Elektriciteit

Spanning stijgt op de elektriciteitsmarkt

Op de Europese energiemarkt trekt gas veel aandacht door de problemen met Rusland. Maar ook de elektriciteitsmarkt is flink van slag. De EPEX Spot zette afgelopen week wederom de weg omhoog in. Deels komt dat door de weersomstandigheden die niet optimaal zijn voor de productie van groene stroom. Ook de dure conventionele brandstoffen hebben er part aan.
12 Juli 2022
energie zonnepanelen zonneenergie

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs blijft stapjes omhoog zetten

De onrust op de gasmarkt werkt door in de elektriciteitsprijs. De afgelopen week zette de stroomnotering wederom een stapje naar boven. Energiebesparing is een belangrijke factor om de hoge prijzen het hoofd te bieden. En daar zijn bedrijven al langer mee bezig, zo blijkt uit de cijfers van RVO.
5 Juli 2022
energie stroom elektriciteit kolen

Analyse Elektriciteit

Kabinet stookt de kolencentrales op

De elektriciteitsprijzen zitten in de lift. dat is voor een deel veroorzaakt door relatief weinig aanbod van stroom uit windturbines. Daarnaast speelt ook de hoge gasprijs mee. Om gas te besparen heeft de regering een drastische stap genomen. De kolencentrales worden weer volledig benut.
21 Juni 2022
aardappelen windenergie windturbine windmolen energie

Analyse Elektriciteit

Hernieuwbare energie vormt probleem op het net

De pieken en dalen op de elektriciteitsmarkt liggen deze week relatief dicht bij elkaar. De prijs blijft vergeleken met een jaar geleden overigens nog stevig. De groei in het aantal zonnepanelen en windturbines zorgt bij de netbeheerders voor hoofdbrekens. De overheid blijft de aanleg daarvan stimuleren met de SDE++ en dat komt op steeds meer kritiek te staan.
14 Juni 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief