Gemeente eist schuldbekentenis

Hilckmann pareert kritiek gemeente Nijmegen

25 Maart 2016

In een nieuwe verklaring laat Hilckmann weten de gemeente graag te willen ontmoeten in de rechtszaal. Volgens de slachterij heeft de gemeente onjuiste berichten verspreid die het bedrijf schaden. Bovendien voelt de slachterij zich door de gemeente onder druk gezet om aansprakelijkheid te erkennen, zonder dat een rechter over de kwestie heeft geoordeeld.

Hoge kosten voor een min of meer gedwongen verhuizing in combinatie met een sterk verslechterde markt en het uitblijven van een exportvergunning voor de Chinese markt deden Hilckmann begin 2016 de das om. Het bedrijf zag geen mogelijkheid meer om tegen concurrerende prijzen varkens te slachten en te vermarkten en besloot de activiteiten te staken. De gemeente Nijmegen opende vervolgens de aanval, waarin volgens Hilckmann onjuiste berichten zijn verspreid en vertrouwelijke stukken zijn gelekt door raadsleden. 

Volgens de gemeente weigert Hilckmann verantwoording af te leggen voor de 21 miljoen euro die in 2015 samen met de provincies Gelderland en Noord-Brabant aan Hilckmann is betaald. Het geld was volgens de gemeente bedoeld om de verhuizing van Nijmegen naar een nieuwe locatie in het Brabantse Haps te bekostigen. Nijmegen wilde graag woningen ontwikkelen op de locatie waar Hilckmann tot dan toe gevestigd was.

Hilckmann laat in een verklaring weten dat de kosten van de verhuizing waren begroot op 48 miljoen euro. Naast de verkoop van de opstal aan Nijmegen voor 28,1 miljoen, waarvan nog 6,6 miljoen euro moet worden voldaan door de gemeente, moest de verplaatsing verder worden bekostigd met een bancaire financiering van 38,5 miljoen euro.

Door de sterk verslechterde marktomstandigheden en het uitblijven van een vergunning die export naar China mogelijk maakte moest Hilckmann echter een streep zetten door de bancaire lening en dus ook door de nieuwbouwplannen in Haps. Onderhandelingen met nationale als internationale partijen om te komen tot mogelijke financiering van nieuwbouw en behoud van de werkgelegenheid hebben niet tot resultaat geleid. Hierdoor bleef er voor Hilckmann geen andere optie over dan alle operationele activiteiten te staken.

Hilckmann geeft aan dat de verantwoordelijke wethouder in een persoonlijk gesprek door de directie van zowel Slachthuis Nijmegen, als de directie van Vleeshandel Hilckmann uitvoerig is geïnformeerd, maar Nijmegen spreekt dit tegen. Dat de gemeente binnen 24 uur na het gesprek, waarvan Nijmegen ontkent dat het heeft plaatsgevonden, juridische procedures opstartte verbaast Hilckmann dan ook.

De gemeente eist een erkenning van volledige aansprakelijkheid van Hilckmann

Vervolgens liet de gemeente op 26 februari beslag leggen op zowel de activa van de ondernemingen als op de privé-vermogens van de bestuurders. Ook eiste de gemeente een erkenning van volledige aansprakelijkheid van de directie.

Hilckmann is op 10 maart opnieuw om de tafel gegaan met de gemeente en in dit gesprek, waarbij ook de advocaten van beide partijen aanschoven, is gesproken over confidentieel overleg buiten het juridische traject om. Ook na dit gesprek bleef de gemeente vasthouden aan de eerder geformuleerde standpunten.

Deze voorwaarden en standpunten waren dusdanig dat in redelijkheid van de directies niet kon worden verlangd daaraan te voldoen. Bovendien lekte de gemeente allerlei in vertrouwen gedeelde documenten en liet de gemeente zich, evenals de vakbond, in de media ongenuanceerd en onjuist uit over de situatie.

Volgens Hilckmann stelt de gemeente onredelijke voorwaarden aan een gesprek. Zo moet de directie eerst erkennen volledig aansprakelijk te zijn zonder dat de situatie wordt beoordeeld door een rechter. Hilckmann wil daarom haar zienswijze en haar verweer tegen de aansprakelijkheidsstelling graag kenbaar maken tegenover de rechter omdat dit de enige instantie is die kan oordelen over de situatie.

Lees ook: Nijmegen zit Hilckmann al sinds 2004 dwars

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief