Sterke groei in China

Amerikaans varkensvlees wint op wereldmarkt

11 Juli 2016

De Amerikaanse varkensvleesexport heeft in mei aan momentum gewonnen. Volgens het Amerikaanse bureau voor de vleesexport (Usmef) was er sprake van een significante stijging.  het volume naar het hoogste niveau tot dusver in 2016.

8

procent

meer varkensvlees verscheepte de VS in mei

De VS verscheepte 199.193 ton varkensvlees in mei, wat een stijging van 8 procent is ten opzichte van 2015. Ondanks de lage varkensprijzen, die een belangrijke aanjager vormden in de exportstijging, verdiende de VS 3 procent meer aan de uitvoer. De export had een waarde van 501,7 miljoen dollar. Zowel het volume, als de waarde ligt hiermee op het hoogste niveau sinds april 2015.

Naar China en Hongkong verscheepte de VS zelfs het grootste volume sinds 2011. Met 85.000 ton steeg het volume 85 procent ten opzichte van 2015 en de waarde nam met 87 procent toe tot 111,1 miljoen dollar.

Het sterke resultaat stemt Philip Seng, ceo van Usmef, dan ook tevreden. ‘Net als andere landen profiteert ook de Amerikaanse sector van de grote vraag naar varkensvlees in China.’ Seng is echter ook terughoudend, want hij wijst erop dat de varkensprijzen in China aan het dalen zijn. ‘Dit kan betekenen dat de vraag naar geïmporteerd varkensvlees aan het afnemen is. Hierdoor is het van essentieel belang dat ook de export naar andere belangrijke markten wordt vergroot.’

Ook deze doelstelling werd gehaald, want in mei wist de VS de export naar Mexico met 7 procent te vergroten tot 57.050 ton. Naar Australië, de Filippijnen en Honduras verscheepte de VS, 12 en 27 procent meer varkensvlees. De Filippijnen namen wel 2 procent minder af. De waarde van de export naar de Filippijnen steeg echter wel met 5 procent.

Alleen in Japan heeft de VS nog moeite winst te boeken. Met 32.175 ton is 18 procent minder naar Japan verscheept. Seng omschrijft Japan als een zeer concurrerende markt waar veel spelers actief zijn. Via promotiecampagnes tracht Usmef de verliezen terug te dringen en het marktaandeel bij de Eu weg te snoepen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief