Met Jansen en Douma

Één varkensgeluid kan weer van voren af aan beginnen

21 Maart 2017 - 3 reacties

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) kan zich na maandagavond weer gaan richten op een toekomst met 'één varkensgeluid'. Donderdag 9 maart barstte de bom binnen de bestuurskamer van de POV, nadat sluimerende irritaties hadden geleid tot een vertrouwensbreuk tussen het kamp Jansen, Douma en de overige leden: Donkers, Van Hal en Tijssen.  

‘De situatie was onhoudbaar geworden, nadat onze integriteit was geschonden. Daar hebben wij onze conclusies aan verbonden door vroegtijdig af te treden’, zo spraken Jansen en Douma maandagavond tijdens de ALV. Maandagavond mochten de leden van de POV zich beraden over het feit of zij opnieuw hun vertrouwen stellen in Jansen en Douma. Het antwoord was volmondig ja. Daarmee lijkt de rust voorlopig weer teruggekeerd.

Eenheid is cruciaal voor een vitale varkenshouderij

Omdat Jansen en Douma al op 9 maart waren afgetreden en Van Hal en Donkers een week later, was Mark Tijssen nog de enige bestuurder van de POV. Daarom begon hij de avond met zijn kant van het verhaal. 'Ik betreur de gang van zaken in de afgelopen periode, maar ondanks alles moeten we op zoek naar een oplossing.' Volgens Tijssen is eenheid cruciaal voor een vitale varkenshouderij. Daar is volgens Tijssen veel aan onderschikt.

Integriteit aangetast
Voordat de zaal mocht stemmen over het hernieuwd aantreden van Jansen en Douma als bestuurders van de POV, mochten zij eerst reageren op de ontstane situatie. 'De werkwijze binnen het bestuur was onhoudbaar geworden en daar is ieder lid schuldig aan', zo sprak Ingrid Jansen. 'Wij zijn ervan beschuldigd op eigen titel toezeggingen te hebben gedaan aan slachterij Vion om toe te treden tot de coalitie van de POV, maar daar is absoluut geen sprake van. Hiermee is onze integriteit aangetast en daar hebben Eric en ik onze conclusies aan verbonden door op te stappen', zo reconstrueerde Jansen haar kant van het verhaal.

Ook over het fosfaatdossier zijn binnen het bestuur van de POV de nodige discussies gevoerd. Alle druppels bij elkaar lieten de emmer overstromen. Mogelijke liquiditeitsproblemen binnen POV en onenigheid over ledencontributie waren niet doorslaggevend, zo weerspraken Jansen en Douma de geruchten.

Er zijn eigenlijk geen alternatieven voor Jansen en Douma

Leden aan het woord
Nadat Jansen en Douma hadden gesproken, was het woord aan de leden van de POV. Een Limburgse varkenshouder vroeg zich af of Jansen en Douma wel terug moeten keren, want: ‘Als bestuursleden uit de koers stappen, ben je dan niet definitief afgestapt? En mag een relatief kleine afvaardiging van de circa 2500 leden van de POV zomaar beslissen of Jansen en Douma mogen terugkeren?’ Volgens Jansen is het niet aan haar om dat te bepalen, maar moet de zaal dat beslissen middels een stemming. Ook vroeg iemand zich af of het geen ‘Jansen en Douma feestje’ wordt, nu de andere bestuursleden weg zijn. Per saldo sprak het commentaar uit de zaal echter overwegend in het voordeel van Jansen en Douma. ‘Wie moet de klus anders klaren?’  

Nadat de stemmen waren geteld, bleek dat meer dan 90 procent van de ruim 120 stemmers opnieuw hun vertrouwen stellen in Jansen en Douma als kartrekkers van de POV. Daarop volgde symbolisch een applaus en daarmee krijgen Jansen en Douma opnieuw de kans om de varkenssector te bewegen tot één varkensgeluid.

Er is pas echt vertrouwen wanneer betaald moet worden   

Na afloop sprak een varkenshouder zich gematigd tevreden uit. ‘Ik zou niet weten wie het anders had moeten doen, want zijn er überhaupt wel alternatieven?’ Gezien de gebeurtenissen in de afgelopen weken is één varkensgeluid nog ver weg. ‘We hebben imagoschade opgelopen en dus moeten we min of meer weer van vooraf aan beginnen.’ 

Financiële positie 
Met de huidige financiële balans kan de POV zichzelf nog circa anderhalf jaar bedruipen. Zo beek maandagavond uit de notulen. Dit betekent dat leden ergens in 2018 waarschijnlijk contributie gaan betalen. Eigenlijk gaat dan pas blijken hoeveel draagkracht de POV daadwerkelijk heeft onder varkenshouders. Voorlopig krijgen Jansen en Douma de tijd om zich opnieuw te bewijzen.  

 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
louis 21 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873860/Één-varkensgeluid-kan-weer-van-voren-af-aan-beginnen-]Één varkensgeluid kan weer van voren af aan beginnen[/url]
de reactie uit de zaal was niet overwegend in het voordeel van Jansen en Douma maar ruimschoots in het voordeel van Jansen en Douma
Varkenshouder 22 Maart 2017
Wanneer wordt er dan nou eens beleid gevoerd op basis van het POV plan dat vorig jaar zomer is gepresenteerd, want hoor en zie er niets over, tenminste geen concrete maatregelen over hoe men de sanering o.a. wil aanpakken.
Daar zitten toch ook veel mensen op tewachten die er hun toekomst op af willen stemmen, maar zo maar blijven wachten of er nog wat komt op dat front, of dat het bij gepraat blijft of onenigheid zo als nu, en men daar drukker mee is dan met beleid maken.
john 23 Maart 2017
saneren is toch niet zo moeilijk. nu de prijzen goed zijn stoppen en de varkensrechten verkopen..

de melkveehouderij laat zich saneren met iets wat er niet meer was de varkenshouders hebben nog steeds rechten.
Varkenshouder 24 Maart 2017
Maar brengt veel te weinig op om te kunnen saneren, wisselen met fosfaatrechten, dan wordt het een wat warmere sanering, anders gaan de meesten maar door zo.
Ben benieuwd of de politiek nu ingrijpt, nu het de sector weer niet lukt om tot een beleid en geluid tekomen, en de politiek dan zegt julli kunnen het weer niet,
nu doen wij het, hebben ze meteen het excuus om dan door te pakken.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Brede steun voor herkozen POV-voorzitter Verriet

Interview Verriet en Duteweerd

POV praat met ministerie over liquiditeitssteun

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief