Beweert COV

'Besmet varkensvlees niet uit Nederland'

23 Augustus 2017

Op zondag 20 augustus werd bekend dat in een Engelse supermarkt besmet varkensvlees werd verkocht. Het vlees zou volgens de Engelse onderzoekers uit Nederland of Duitsland geïmporteerd zijn. Echter, volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is dat niet mogelijk. 

De COV en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) zijn het niet eens met de stelling van de Engelse onderzoekers. "Op grond van gerichte en effectieve beheersmaatregelen van Hepatitis E en op basis van eerdere reportages van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stellen wij dat de Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren."

Risico op Hepatitis E is erg klein

Gering gezondheidsrisico
Tevens meldt de COV dat het gezondheidsrisico op Hepatitis E erg klein is. Het vormt voornamelijk een gevaar voor mensen met een verminderde weerstand of mensen die een donororgaan gehad hebben. Hepatitis E kan geelzucht of leverfalen veroorzaken.

De overdracht bij de consumenten kan plaatsvinden via varkenslevers die niet goed zijn bereid. Ook varkensvlees en -bloed zijn onderzocht, maar die dragen het virus beiden niet over. 

Ontwikkelingen worden in de gaten gehouden
De organisatie gaat de ontwikkelingen in het Engelse onderzoek op de voet volgen. "Dit kan vertaald worden in aangescherpte maatregelen om de veiligheid van Nederlandse grondstoffen en producten te garanderen."

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Eerlijke vleesprijs

Klimaatjongeren willen meer geld voor bioboeren

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

Marktflits Rundvlees

Rundvleesprijs maakt een pas op de plaats

Marktflits Varkenvlees

Markt varkensvlees moet weer tik incasseren

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief