Stabiele bouwer gezocht

Waar moet nieuwe baas van Vion aan voldoen?

29 Maart 2018

Vion en langzittende CEO’s gaan niet met elkaar samen. Even leek het erop dat Francis Kint het enige tijd zou volhouden, maar ook hij groet naar 3 jaar af en verkast naar een Belgische concurrent. Daarmee vertrekt de langstzittende CEO sinds tijden. Wat voor kandidaat volgt hem op?

De afgelopen jaren heeft Vion heel wat CEO’s versleten. Tussen december 2009 en september 2012 was de Duitser Uwe Tilmann de hoogste baas bij het vleesconcern, nadat hij in 2003 al in dienst was gekomen als COO. Tilmann werd de laan uit gestuurd, omdat hij niet geschikt werd geacht om de financiën bij Vion op orde te brengen. Zijn opvolger Dirk Kloosterboer was ook geen blijvertje. 

Komen en gaan van CEO’s
Vanaf september 2012 was Kloosterboer de hoogste baas, om 8 maanden later alweer te stoppen. Hij was daarvoor ook actief als COO. Onder zijn leiding werden de activiteiten in Groot-Brittannië gestaakt, die niet bepaald succesvol bleken te zijn. Kloosterboer verhuisde mee met de verkochte divisie ‘Ingredients’ naar het Amerikaanse Darling International. Voor de verkoop van Ingredients ontving Vion €1,6 miljard. Hiermee was Vion in 1 klap uit de rode cijfers.

Track record in vlees hoeft nieuwe CEO niet te hebben

Toch was dit niet genoeg voor stabiliteit in de top, want ook Rob Ruijter (de opvolger van Kloosterboer) bleef niet lang aan. De voorlaatste topman bij Vion was Michiel Herkemij. In januari 2014 trad hij aan, maar moest 1 jaar later verplicht aftreden. Hij werd in januari 2015 opgevolgd (ad interim) door Tom Heidman, die 9 maanden later plaatsmaakte voor de Belg Francis Kint. Heidman nam toen plaats in de raad van commissarissen, waar hij nog steeds zit.

Een frisse wint met Kint
Met de komst van Francis Kint (september 2015) ging er een frisse wind waaien bij Vion. Onder zijn leiding werden weer groene cijfers geschreven. Ook lanceerde Vion onder zijn bewind diverse vernieuwende concepten in de varkens- en rundveehouderij.

Een investeringsbedrag van €260 miljoen werd vrijgemaakt om Vion klaar te stomen voor de toekomst. Ook werkte Vion in de afgelopen jaren aan transparantie. In juni 2018 komt er een einde aan het Kint-tijdperk. Een topman die 3 jaar aanblijft, mag voor Vion-begrippen dan lang zijn; gemiddeld zit een CEO echter zo’n 8 jaar.

Wie moet de opvolger worden?
Wie Kint gaat opvolgen, is nog niet bekend. Het verleden wijst uit dat de CEO’s uit eigen gelederen niet bepaald succesvol bleken te zijn. Een ‘track record’ in vlees hoeft de nieuwe CEO niet per se te hebben. Francis Kint, de succesvolste topman in tijden, was immers een outsider uit de groente- en fruitsector.

De nieuwe CEO hoeft overigens ook geen crisismanager te zijn, gezien Vion de weg naar boven het ingeslagen. Dit maakt de zoektocht ongetwijfeld makkelijker. Wel zit Vion waarschijnlijk niet op een nieuwe ‘job hopper’ te wachten. Het is tijd voor een stabiele bouwer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkensmarkt

Vion sluit uitbeenlocatie in Duitsland

Nieuws Varkens

Duitse tak Vion voert druk op varkensmarkt op

Nieuws Varkensprijs

Vion skipt Duitse prijs uit garantiesysteem

Nieuws Rundvlees

Biologische tak Vion nu ook actief in rundvlees

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox