Kamerdebat dierwelzijn

Politiek speelt geen rol in Holland Varken

17 Mei 2018

De politiek maakt zich zorgen over het dierwelzijn in de varkenshouderij. Dat blijkt uit het Tweede Kamerdebat van donderdag 17 mei, naar aanleiding van beelden die Varkens in Nood in februari heeft gepubliceerd.

Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder van D66 en initiatiefnemer van het debat, maakt zich zorgen over het dierwelzijn in de varkenshouderij. Ook andere partijen vinden dat het dierwelzijn beter kan, al plaatste Jaco Geurts (CDA) de kanttekening dat Nederland op dit gebied al bij de top van de wereld behoort. Volgens De Groot heeft het geen zin om met het vingertje te wijzen naar een individuele producent. "Om dierwelzijn naar een hoger niveau te tillen, moet het productiesysteem beter", aldus De Groot.

Het 'Holland Varken' is volgens De Groot een voorbeeld van zo’n productiesysteem, waar ondertussen circa 80% van de varkenshouders zich bij aangesloten heeft. De D66-landbouwwoordvoerder pleit er dan ook voor dat alle varkenshouders zich achter dit initiatief scharen. 

Het is de taak aan de keten om dierwelzijn te handhaven

Taak voor verwerkende industrie
De Groot ziet binnen het Holland Varken een taak weggelegd voor de verwerkende industrie. Dit kan het antwoord zijn om welzijnsaspecten als biggensterfte en staartbijten te minderen; bijvoorbeeld door varkenshouders uit te sluiten van levering, wanneer zij de welzijnsregels overtreden. Ook de Partij van de Arbeid (PvdA) pleit voor afspraken met de verwerkende industrie, zo laat landbouwwoordvoerder William Moorlag weten.

"Hiervoor moet echter het normenkader worden aangescherpt", aldus De Groot, die hiervoor tevens een motie indiende. Zo wil hij weten of landbouwminister Carola Schouten bereid is om hieraan te werken. Schouten laat op haar beurt weten dat het Holland Varken een privaatinitiatief is; daarom is het niet taak van de politiek om de spelregels op te zetten.

Schouten heeft er vertrouwen in dat de varkenssector zelf de handschoen oppakt. "Met antibiotica-reductie en het opzetten van het Beter Leven Keurmerk heeft de sector bewezen dit te kunnen", zo laat Schouten weten.

Snel duidelijkheid over warme sanering
Rik Grashoff (GroenLinks) is het eens met De Groot dat er naar het productiesysteem moet worden gekeken. Grashoff wil daarnaast ook dat de varkensstapel krimpt. Dit kan volgens Grashoff door varkensrechten uit de markt te halen, binnen de warme sanering van de varkenshouderij. Schouten geeft aan dat er snel duidelijkheid komt over hoe het kabinet het budget van €200 miljoen gaat besteden. Dan wordt ook duidelijk wat dat gaat betekenen voor de varkensrechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Landbouwtransitie

'Rabobank hoeft geen leningen af te schrijven'

Politiek Kabinet Rutte IV

BBB juicht niet voor keuze Staghouwer tot minister

Politiek Kabinet Rutte IV

Henk Staghouwer wordt minister van Landbouw

Nieuws Stikstof

Ambtenaren LNV wilden knallen met opkooprapport

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief