Valse concurrentie

Britse zeugenhouders boos op Europa

23 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Britse Zeugenhouders dreigen naar de rechtbank te stappen in de hoop dat die actie onderneemt tegen Europese landen die niet voldoen aan de regels rondom zeugenstallen, zo meldt Farmers Weekly.

Naar schatting voldoet 80 procent van de Europese varkensstapel niet aan de welzijnsregels die per 1 januari zijn gaan gelden. Door het in werking treden van de regels verdween meteen het verschil tussen de Britse varkenssector, die de regels al vanaf 1999 kent, en de rest van de EU.

"Ongeveer 60 procent van het varkensvlees wat in Engeland verkocht wordt komt van over de grens", zegt Zoe Davies, algemeen manager van de National Pig Association (NPA). "Daarom worden we constant overspoeld door goedkoop product uit Europa."

Maandag 28 januari gaat een delegatie van de NPA praten met de Europese Commissie aan de vooravond van de zitting van het landbouwcomité. "Wij gaan veel lastige vragen stellen", aldus Davies van de NFU.

Na verwachting gaat de EU volgende maand met de inbraakprocedures beginnen. Een voorloper op die legale stappen treft waarschijnlijk landen die op de vergadering nog niet voldoen aan de eisen.  

Om alvast voorbereid te zijn heeft de organisatie van varkenshouders een website gemaakt waarop de retailers genoemd worden die een contract getekend hebben om alleen varkensvlees uit stallen die voldoen aan de welzijnseisen te gebruiken.

De goedkope varkensimport komt Engeland binnen via België in de vorm van varkenslendenen. Hoewel de meeste delen van het karkas over het algemeen op andere plaatsen in Europa meer waard zijn.  Dit houdt in dat in Engeland een betere prijs gebeurd wordt voor de lendenen dan in de rest van Europa maar dat deze nog altijd onder de Britse prijs uitkomt.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden