Hogere prijzen voer en energie

Franse veehouders 5,5 procent duurder uit

4 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

De kosten voor Franse veehouders zijn het afgelopen jaar met 5,5 procent gestegen. Dit blijkt uit berekeningen van het Franse ministerie van Landbouw.

De kostenstijging is berekend op basis van een index waarin agrarische kostenposten zijn opgenomen. In 2012 stond de index op gemiddeld 134,2 punten. In 2011 was het gemiddelde 128,6 punten. In december zijn de kosten met gemiddeld 7 procent gestegen.

Veevoerkosten, die verantwoordelijk zijn voor een kwart van de index, stegen in 2012 met 6,7 procent. Energie en olie, waarvan het aandeel in de kosten ongeveer 11 procent is, werden in 2012 9,2 procent duurder. De prijs van kunstmest steeg vorig jaar met 4,2 procent en uitgaven aan zaden en pootgoed namen met 3,5 procent toe.

Vooral veehouders merken de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen. Boeren die het vee niet naar buiten doen zijn met een kostenstijging van 5,5 procent het slechts af. Voor veehouders die de beesten wel buiten laten lopen zijn de uitgaven 4,4 procent gestegen terwijl akkerbouwers in 2012 gemiddeld 3,4 procent duurder uit waren dan in 2011.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden