Introductie na 4 dagen blijft

Dijksma onwrikbaar in gesprek met NVV

7 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

In een gesprek met de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) over de boven Europese maatregel om fokzeugen 4 dagen na inseminatie in de groep te introduceren, heeft Sharon Dijksma, staatssecretaris van Landbouw en Economische Zaken, gezegd voorlopig geen beleidsverandering door te voeren.

Het onderwerp van het gesprek tussen de NVV en de staatssecretaris is de maatregel om fokzeugen 4 dagen na de inseminatie te introduceren in de groep. Dit is een boven Europese maatregel die alleen in Nederland geldt. In de andere lidstaten moeten zeugen na 28 dagen worden geïntroduceerd in de groep.

De inzet van het gesprek was het terugdraaien van de maatregel. Volgens de NVV kleven er namelijk nadelen aan de introductie na 4 dagen. Zo constateren varkenshouders en dierenartsen dat een vroeg introductiemoment in de praktijk niet altijd goed verloopt. Groepshuisvesting met vroege dracht veroorzaakt klauwkreupelheid, problemen aan het beenwerk, onrust en onvruchtbaarheid. Hierdoor komt het dierenwelzijn eerder in het geding, dan dat het wordt bevorderd, terwijl dit juist het doel van de maatregel is.

Wyno Zwanenburg, voorzitter van de NVV, zegt dat Dijksma voorlopig niet van plan is het beleid te veranderen en dat de bal bij de sector ligt: ‘Ze ging niet in op voorstellen van ons om de maatregel terug te draaien, maar ze zei wel toe in gesprek te willen gaan als de NVV met goede bewijzen en argumenten komt. Bovendien gaat ze vooral op het welzijnsaspect letten en minder op het economische. Dit is positief voor ons.’

Om met goede argumenten te komen werkt de NVV samen met dierenartsen en varkenshouders om de problemen te inventariseren en in kaart te brengen. ‘Wij zijn nu bezig medestanders te vinden die ons verhaal ondersteunen. Het verzamelen van de gegevens gaat enkele maanden duren, maar willen we iets bereiken dan moeten we voor de zomer iets doen’, aldus Zwanenburg.

Hierbij sluit Zwanenburg niet uit dat de NVV naar de rechter stapt. ‘Dit wilden we juist voorkomen door bij het ministerie te peilen of er ruimte is voor een gesprek, maar wij zijn ons huiswerk ook nog steeds aan het doen. Juridische stappen zijn in voorbereiding, maar liever lossen wij het op een andere manier op.’

Hoewel de maatregel vanaf 1 januari van kracht is, komen varkenshouders voorlopig niet in de problemen als ze zeugen pas na 28 dagen in de groep introduceren. ‘Bij controles wordt gelet of de Europese maatregel. Boeren die de zeugen dus na 4 dagen nog niet in de groep hebben geïntroduceerd komen dit jaar nog niet in de problemen’, zegt Zwanenburg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden