Onderzoek NVWA loopt nog

Besmet maïs geleverd aan 5 varkenshouderijen

5 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geen aanwijzingen dat met aflatoxine besmet maïs uit Servië en Roemenië terecht is gekomen bij Nederlandse melkveehouders. Wel is er maïs uit deze landen geleverd aan varkenshouders, maar volgens de NVWA is er geen sprake van een verhoogd risico.

Bij de NVWA zijn 3 meldingen gedaan van partijen maïs met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het gaat om 2 partijen maïs uit Servië waarvan 1 partij direct is ingevoerd in Duitsland en een tweede partij in de haven van Rotterdam is binnengekomen. De 3e partij maïs is in december uit Roemenië via België geleverd aan 3 veevoerproducenten in Nederland. Het traceringsonderzoek van alle 3 de partijen maïs loopt nog, maar volgens de NVWA is er geen besmette maïs terecht gekomen bij Nederlandse melkveehouders.

De partij van 45.000 ton maïs die is geleverd aan Duitse veevoerproducenten was niet afkomstig uit de haven van Rotterdam, maar is rechtstreeks aan Duitsland geleverd. Een deel van deze partij is geblokkeerd, maar een ander deel is verwerkt in het veevoer dat vanuit Duitsland, aan 5 veevoerbedrijven in Nederland is geleverd. Dit voer is bij varkenshouderijen terecht gekomen. Volgens de NVWA is er geen verhoogd risico voor de volksgezondheid. De maïs in het voer is namelijk vermengd met andere grondstoffen waardoor de toegestane norm van aflatoxine in het voer niet of nauwelijks is overschreden.

Over de partij maïs die in december uit Roemenië via België is geleverd aan 3 veevoederproducerende bedrijven in Nederland, heeft 1 bedrijf de NVWA gemeld dat er geen veevoeder is uitgeleverd met aflatoxine boven de wettelijk toegestane norm. De overige 2 bedrijven zijn bezig met traceringsonderzoek en moeten de resultaten van dit onderzoek nog melden aan de NVWA. Voor zover nu bekend is ook deze maïs alleen gebruikt in varkensvoeder.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Eef Bosch 5 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10821630/Besmet-mais-geleverd-aan-5-varkenshouderijen]Besmet mais geleverd aan 5 varkenshouderijen[/url]
Het zoveelste voedselschandaal Maar....weer geen gevaar voor de volksgezondheid. Ja, Ja.. Zowel de kranten als het internet spreken elkaar tegen. Het drinken van twee glazen water per dag levert ook geen gevaar voor de volksgezondheid op. Maar staat daarom ook niet in de krant / internet. Verwacht het NVWA nog het vertrouwen van de consument?
peer 5 Maart 2013
tuurlijk eef! pak bij je 2e glas water een valiumtablet en probeer eens om de nederlandse veehouderij niet in discrediet te brengen,
Margreet van baar 7 Maart 2013
Het enige wat je kunt doen is op de Partij voor de dieren stemmen......
Laat Nederland biologisch eten en laten we ons geld besteden aan goed voedsel, het belangrijkste wat er is......
Nico van Bree 7 Maart 2013
Biologisch gekweekt vlees/groente is net zo voedselveilig
als gangbaar. Het verschil zit alleen nu nog in het welzijn.
Dit is emotioneel. Op dit moment wordt 35% van de Nederlands geproduceerde vleeskuikens al zonder antibiotica grootgebracht.
Margreet, ben jij bereid voor biologisch spul 30% meer te betalen?
han 8 Maart 2013
Hoezo biologisch.....overzichtje van de voedselschandalen van de laatste tijd....

Aflatoxines in mais zijn gifstoffen van schimmels....dus biologisch
Salmonella op zalm.....biologisch
EHEC......biologisch...meer dan 50 mensen overleden

Tja....
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden