Anders dan bij melkvee

Fosforbenutting op bord varkenshouder

20 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Anders dan in de melkveehouderij, waar de mengvoerindustrie verantwoordelijk is voor de fosfaatreductie, is in de varkenssector gekozen voor aanpak op bedrijfsniveau. De fosforbenutting is daarmee op het bord van de varkenshouder terecht gekomen. Zo blijkt uit een persbericht van het Productschap Diervoeder (PDV) en LTO Nederland.

Een fosforbenutting van 37 procent voor zeugen en een van 41 procent voor vleesvarkens. Dit is de nieuwe eis aan varkenshouders, wordt die niet gehaald dan volgen er sancties. Tenminste als de SER de verordening van het PDV goedkeurt. De verordening gaat zoals het er nu naar uitziet met terugwerkende kracht op 1 januari 2013 in werking, waarbij de controle uitgevoerd wordt door IKB-instanties.

De maatregel is onderdeel van een heel pakket met maatregelen waarmee de sector tegen 2015 het fosfaatoverschot moet hebben teruggedrongen. Op Europees niveau is het Nederlandse fosfaatplafond vastgesteld op 173 miljoen kg per jaar. 

In de melkveehouderij zijn ook maatregelen genomen, maar daar is afgesproken het fosforfgehalte in rundveevoeders te verlagen. Een taak die vooral bij de mengvoerindustrie ligt. In de varkenssector is de verantwoordelijkheid echter bij de varkenshouders neergelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden