Sector verder onder druk

Varkens uit VS en Canada jagen Fransen angst aan

16 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Potentiële handelsovereenkomsten met Canada en de Verenigde Staten (VS) vormen een grote bedreiging voor de Franse varkenssector. Dit schrijft de voorzitter van de Franse Vereniging van de Varkenssector in een brief aan president Hollande, premier Ayrault en drie andere ministers, zo meldt BPEX.

De Europese Unie (EU) voert momenteel gesprekken met Canada om de vrijhandel tussen beide gebieden te bevorderen. Ook zijn er plannen om een eventuele vrijhandelsovereenkomst uit te breiden met de VS.

De verwachting is dat door een handelsovereenkomst met Noord-Amerika jaarlijks 20.000 ton 240.000 ton varkensvlees door de EU wordt geïmporteerd. Frankrijk vreest dat een dergelijke deal de schadelijk gaat zijn voor de varkenssector, die momenteel onder druk staat door concurrentie vanuit Nederland, Duitsland, Denemarken en Spanje.

Daarnaast twijfelt de voorzitter van de Franse Vereniging van de Varkenssector aan de argumenten van de Europese Commissie (EC). Aan de ene kant legt de EC strikte regels op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid op waardoor een groot aantal varkenshouderijen de staldeuren moeten sluiten. Aan de andere kant wil de EC de import bevorderen uit landen waar het vlees niet volgens de Europese welzijnsstandaarden wordt geproduceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden