Aanzienlijk prijsverschil

Tarwe uit de gratie in Duits varkensvoer

19 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

Met een prijsverschil dat kan oplopen tot 5 euro is rogge in Duitsland bezig met een sterke opmars om tarwe in het varkensvoer te vervangen. Volgens de Landbouwafdeling van Nedersaksen zijn de kosten van rogge lager terwijl het verschil in voedingswaarde gering is.

Momenteel kost een ton voertarwe in Duitsland tussen de 240 tot 270 euro per ton. Door een goede oogst ligt de roggeprijs echter tussen de 236 en 265 euro per ton. Het verschil kan dus oplopen tot 5 euro per ton wat een goede reden kan zijn om de tarwe in het voer voor een deel te vervangen doror rogge.

Ook qua voedingswaarde scoort rogge goed wanneer energie en lysine als beoordelingscriteria worden genomen. Rogge bevat 13,5 megajoule per kilo terwijl tarwe 13,8 megajoule per kilo bevat. De lysinewaarden bedragen 0,32 procent bij rogge en 0,31 procent bij tarwe. Daarnaast bevat rogge 8,3 procent ruwe eiwit terwijl tarwe een waarde van 10,8 is.

Naast de prijs en voedingswaarde heeft de Nedersaksische Landbouwafdeling ook het effect van rogge op de groei van varkens in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat vleesvarkens bij een dieet zonder rogge 795 gram per dag groeien. Wanneer het voer voor 64 procent uit rogge bestaat kan dit zelfs oplopen tot 809 gram.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden