China stuwt export onvoldoende

Varkensexport EU naar Rusland daalt een vijfde

26 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De Europese uitvoer van varkensvlees in de eerste maanden van het jaar verder gedaald. In januari nam de export met 2,4 procent af en in februari heeft deze dalende lijn doorgezet en is 5,7 procent minder varkensvlees verscheept dan vorig jaar. Dit meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Vooral Rusland speelt een aanzienlijke rol in de gedaalde varkensvleesexport van de EU. In januari en februari voerde dit land 108.907 ton varkensvlees in. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een daling van 19 procent.  22,3 procent van de totale hoeveelheid van 488.717 ton, 5,7 procent minder is dan vorig jaar, is in de eerste twee maanden van 2013 naar Rusland gegaan.

Ook de export naar Hongkong is gedaald. In de eerste twee maanden van het jaar is in totaal 55.535 ton naar deze regio verscheept. Dit is 31 procent minder ten opzichte van vorig jaar. De grootste exportdaling komt echter op naam van Zuid-Korea. Dit land heeft met 16.393 ton maarliefst 51 procent minder vlees ingevoerd.

Afgezien van China zijn er nauwelijks landen die meer Europees varkensvlees hebbeen geïmporteerd in de eerste twee maanden van het jaar. China heeft 119.994 ton ingevoerd in januari en februari. Dit een plus van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hiermee heeft het Aziatische land een marktaandeel van 24,5 procent.

Andere landen waarnaar de EU meer varkensvlees heeft verscheept zijn Japan, de Filippijnen, Angola en Australië. De stijgingen liggen echter tussen de 3 en 5 procent, met uitzondering van Australië, dat 15 procent meer vlees heeft geïmporteerd uit de EU. Daarnaast heeft alleen Japan, met 7,8 procent, een marktaandeel dat groter is dan 5 procent.

Naast het volume, is ook de waarde van het geëxporteerde varkensvlees gedaald. In januari en februari verdiende de EU 945,7 miljoen euro aan het exporteren van 488.717 duizend ton vlees. Een jaar eerder werd in dezelfde periode 518.057 duizend ton vlees uitgevoerd voor een waarde van 1 miljard euro. De exportwaarde is dus ook met 5,7 procent gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden