Alleen Deense kostprijs lager

Varkenssector meest efficiënt in Nederland

8 Mei 2013 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Met een kostprijs van 1,60 per kilo geslacht gewicht produceren Nederlandse varkenshouders efficiënter dan andere Europese landen. Dit zorgt voor een concurrentievoordeel zo blijkt uit een rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

De kostprijs van 1,60 per kilo slachtgewicht is slechts 3 cent meer dan de kostprijs in Denemarken. Duitse varkenshouders produceren echter tegen 1,72 euro geslacht gewicht. In andere Europese landen weten alleen Spanje met 1,58 euro en België met 1,57 euro tegen lagere kosten te produceren.

Ook weet de Nederlandse varkenshouderij, samen met Denemarken, als enige land jaarlijks 27 vleesvarkens per zeug af te leveren. De grote verschillen in zeugenproductie is een verklaring voor het verschil in productiekosten. Per big ligt de kostprijs in Nederland en Denemarken tussen de 9 en 10 euro per big lager dan in Duitsland.

Aan de andere kant hebben Nederlandse varkenshouders ook te maken met meer kosten voor dierenwelzijn, milieu en ruimtelijke ordening. Het Nederlandse leefoppervlak voor dier ligt met 0,8 vierkante meter 0,25 vierkante meter boven het Europese niveau. Deze eis zorgt voor 1,5 cent per kilo aan extra kosten. Mestafzet verhoogt de kostprijs met 7 cent per kilo en emissiebeperkingen zorgen voor een stijging van 3,5 cent per kilo. Volgens het LEI zorgt dit echter niet voor een verslechtering van de concurrentiepositie.

De gemiddelde kostprijs in 12 Europese landen bedraagt 1,69 euro per kilo geslacht gewicht. Varkenshouders in Zweden en Italië zijn met respectievelijk 1,93 euro en 1,91 euro per kilo de duurste landen om varkensvlees te produceren. Opvallend is dat de productiekosten in Brazilië met 1,27 in Mato Grosso en 1,33 euro per kilo in Santa Catarina aanzienlijk onder het Europese niveau liggen. Ook Canada en de VS zijn met 1,27 euro en 1,24 euro per kilo slachtgewicht goedkoper uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
peer 8 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10826058/Nederlandse-varkenssector-efficientste-van-EU]Nederlandse varkenssector efficientste van EU[/url]
hoezo verslechterd je concurentiepositie niet bij aanvullende kosten????????
Joep 8 Mei 2013
Heb mijn jaarrek van de laatste 5jr even bekeken inderdaad een goudmijntje.
Johhny 9 Mei 2013
Heb je weinig aan met deze prijzen
boereke 9 Mei 2013
De beste bedrijven in het buitenland draaien beter dan de nederlandse bedrijven
tempo 9 Mei 2013
Laat je niet voor de gek houden kostprijs is veel te duur in nederland.Ze proberen je nog wat moet in te houden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden