Derde generatie buiten gebruik

Inzet antibiotica bij varkens de helft gedaald

5 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

In een poging het antibioticagebruik in de varkenshouderij terug te dringen zijn dierenartsen veel terughoudender geworden met het voorschrijven en mogen vanaf 1 januari geen middelen van de derde generatie meer ingezet worden. Beide maatregelen zijn effectief, zo meldt het Productschap voor Vee en Vlees (PVV). 

In vergelijking met 2010 is het gebruik van antibiotica in de varkenshouderij met 54 procent gedaald, terwijl het gebruik van derde generatie antibiotica vanaf 1 januari 2012 tot nul gedaald is. Het PVV deed hierbij van augustus 2011 tot augustus 2012 onderzoek naar de rol van de dierenarts en concludeert dat deze een hele belangrijke rol heeft gespeeld bij het terugdringen van het gebruik van medicijnen.

De varkenssector geeft in het onderzoek aan blij te zijn met de terughoudende houding van de dierenarts bij het voorschrijven van middelen. "De varkenssector is tevreden met de uitkomsten en is van mening dat dierenartsen die zich niet aan de regels houden moeten worden aangepakt." 

Toch kan het gebruik van antibiotica nog verder omlaag, want de varkenssector geeft net zoals de NVWA aan, een verdere verbetering te willen van het voorschrijfgedrag door dierenartsen. Om dier reden werd de stichting Geborgde Dierenarts opgezet, maar wat deze precies voor effect heeft gehad kan de PVV nog niet zeggen, want dat is niet meegenomen in het onderzoek.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden