Hoge kosten niet gecompenseerd

Duitse zeugenhouders verliezen twee euro per big

23 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De winstmarge van Duitse zeugenhouders is in de tweede helft van 2012 verder afgenomen. In de eerste helft van 2013 is zelfs een verlies van twee euro per big geleden. Dit blijkt uit informatie van het Duitse bureau voor Agrarische Marktinformatie (AMI).

Duitse zeugenhouders maakten in de eerste helft van 2012 nog gemiddelde winst van vijf euro per big. In de tweede helft van het afgelopen jaar is deze marge echter onder druk komen te staan. In de eerste zes maanden van 2013 is een verlies geleden van gemiddeld 2 euro per big.

De reden hiervoor zijn de gedaalde prijzen en de hoge kosten. Het AMI raamt de gemiddelde opbrengst per grootgebrachte big op 63 euro. Dit is inclusief de inkomsten uit de verkoop van zeugen. De kosten zijn echter naar een gemiddelde van 65 euro gestegen.

Het verlies wordt versterkt door het uitblijven van een stijging van de biggenprijs. In 2010 en 2012 opende de biggenprijs het jaar met stijgingen van 17,5 en 18 procent in de eerste twee maanden. Dit jaar is dit niet het geval en staat de huidige notering 3,50 euro onder het niveau van de eerste week van het jaar. Hierdoor is in de eerste maanden gen geld verdiend waarmee de huidige verliezen kunnen worden gecompenseerd.Ook de gestegen varkensprijs heeft tot dusver geen positief effect op de biggenmarkt gehad.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden