PVV roept op tot zorgvuldigheid

Toenemende kans in EU op Afrikaanse varkenspest

24 Juli 2013 - Redactie Boerenbusiness

De kans dat Afrikaanse Varkenspest (AVP) overslaat naar de Europese Unie neemt steeds meer toe. Met extra maatregelen hoopt de EU de virusziekte buiten de deur te houden. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) roept op tot zorgvuldigheid bij de export en import van alle diersoorten naar en vanuit de risicogebieden.

Afrikaanse varkenspest is een steeds groter probleem aan het worden in Rusland. Sinds begin 2012 zijn er meer dan 80 uitbraken geconstateerd in zeven verschillende regio’s. In 2012 zorgde de ziekte ervoor dat 500.000 varkens stierven of moesten worden afgemaakt. Bij de meest recente uitbraak in Belgorod, een regio waar 20 procent van de Russische varkens wordt gehouden, moesten 40.000 varkens preventief worden afgemaakt.

Niet alleen in Rusland, maar ook in Wit-Rusland groeit het probleem. In dit land zijn sinds juni vijf uitbraken gerapporteerd. Naar schatting zijn 4.000 varkens afgemaakt. Eén geval is geconstateerd op een boerderij dicht bij de Poolse grens. Hierdoor wordt gevreesd dat de ziekte overslaat naar de EU.

Volgens Marieke van Lent, beleidsmedewerker bij het PVV, neemt de kans toe dat AVP overslaat naar de EU. ‘Recent is een uitbraak geconstateerd in Wit-Rusland op 30 kilometer van de oostgrens van Polen. In week 30 is een nieuwe uitbraak gemeld dicht bij de grens met de Baltische Staten. De belangrijkste besmettingsroute voor Nederland is indirect contact via besmette materialen, personen of voertuigen.’

‘Het overslaan van AVP wordt door heel veel factoren bepaald", zegt Van Lent. "Voorbeelden hiervan zijn handelscontacten. Nederland heeft contacten voor de handel in eenhoevigen in de getroffen regio"s. Ook via wilde zwijnen kan het virus steeds dichterbij komen. Dit maakt het lastig om het risico exact in te schatten.’

Om dit te voorkomen roept het Productschap Vee en Vlees op om extra zorgvuldig te zijn bij export en import van alle diersoorten naar en vanuit de risicogebieden in beide landen. ‘De EU hoopt met alle extra maatregelen en scherpere controles aan de Poolse grens te voorkomen dat AVP de EU binnenkomt. Daarbij zijn ze afhankelijk van de Europese veesector’, zegt Van Lent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden