Effectiever fokken

Wageningen brengt genen van 70 varkens in kaart

7 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Onderzoekers van de afdeling Animal Breeding and Genomics Group van Wageningen UR hebben het volledige genoom in kaart gebracht van 70 Topigs varkens. De 10 miljoen stukjes erfelijke informatie die dit heeft opgeleverd kunnen worden gebruikt voor sneller en effectiever fokken.

Een genoom is het geheel van het erfelijke materiaal in een cel. Onderzoekers van Wageningen UR hebben de genomen van in totaal 70 varkens in kaart gebracht. Hierdoor zijn 10 miljoen nieuwe SNP’s geïdentificeerd. Dit zijn gebieden van erfelijke informatie die een eigenschap bepalen.

Met de informatie kan beter en sneller op gewenste eigenschappen worden gefokt. Dit kan een voordeel zijn voor het fokken op nieuwe eigenschappen, maar het komt ook ten goede van eigenschappen die de varkens weerbaarder maken.

Ook geeft het onderzoek inzicht in de selectiedruk tijdens de domesticatie en fokkerij van varkens in het verleden. Dit maakt het mogelijk om genomic selection effectiever in te zetten en sneller vooruitgang te boeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden