Geen profijt van lage voerprijs

Biggenprijs drukt saldo vleesvarkenshouders

4 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het saldo van vleesvarkenshouders lag in de eerste acht maanden van 2013 boven het niveau van 2012, maar in september is een daling ingezet door lagere varkensprijzen, een hoge biggenprijs en een beperkte daling van de voerkosten. Dit blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI)

Hoewel de varkensprijs van september 2013 met 1,67 euro per kilo geslacht gewicht 16,8 procent boven het niveau van het vijfjarig gemiddelde ligt, is de varkensprijs ten opzichte van augustus met 2,3 procent gedaald. In vergelijking met september 2012 ligt de varkensprijs 4,6 procent lager.

Hierdoor hebben varkenshouders is september niet weten te profiteren van de gedaalde voerprijzen. De prijs van vleesvarkensvoer is, ten opzichte van augustus, met vijf procent gedaald. In vergelijking met 2012 ligt de voerprijs 9,8 procent lager.

De biggenprijs, de tweede kostenpost, is in september gestegen, waardoor het saldo van varkenshouder verder onder druk is komen te staan. In de negende maand van 2013 waren biggen 9,2 procent duurder dan het geval was in dezelfde maand in 2012. De gemiddelde biggenprijs van de afgelopen vijf jaar is 33,69 euro.

Door de hoge kosten voor biggen, de beperkte daling van de voerkosten en de gedaalde varkensprijs is het saldo van een gestandaardiseerd vleesvarkensbedrijf in september naar 13.702 euro. Dit is 16,3 procent lager dan het saldo van augustus. Ten opzichte van september 2012 is het saldo met 11,2 procent gedaald. Met 14.205 euro was ook de afgelopen vijf jaar het saldo in de vleesvarkenssector in september beter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Nederlandse biggenprijs houdt voet bij stuk

Analyse Varkens

Stagnerende export duwt biggenprijs omlaag

Analyse Varkens

Biggenmarkt in het teken van balans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden