Eiwitrijk bijproduct uit algen

Biobrandstof creëert kansen voor veevoer

12 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Wageningen UR gaat, in opdracht van luchtvaartmaatschappij Arke, onderzoek doen naar de techno-economische haalbaarheid van biobrandstofproductie op basis van algen. Bij de brandstofproductie komt een eiwitrijk bijproduct vrij, dat wellicht kan worden gebruikt als veevoer.

Microalgen hebben een groot potentieel voor de productie van duurzame brandstoffen en algen hebben meer voordelen dan andere biomassa die wordt gebruikt voor de productie van biobrandstoffen. Per hectare leveren algen meer olie, koolhydraten en eiwitten, maar de kweek van algen vergt minder ruimte dan de teelt van gewassen voor biomassa. Daarnaast worden algen gevoed met CO2 en nutriënten uit afvalwater. Wageningen UR verwacht niet dat de productie van  algen gaat concurreren met de voedselproductie, omdat algenkweek kan plaatsvinden op locaties die ongeschikt zijn voor de landbouw.

De onderzoekers kijken verder dan alleen de productie van algen, want de ontwikkeling van waardevolle nevenstromen kan bijdragen aan het rendabel maken van de nieuwe soort biobrandstof. Voordat kerosine uit algen op grote schaal kan worden ingezet moeten de kosten met een factor tien worden verlaagd. Bij de raffinage van algen ontstaan eiwitrijke bijproducten die wellicht kunnen worden afgezet als veevoer. Hiervoor is echter meer onderzoek nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Wageningen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden