In kader van testproject

Provimi geeft varkenshouders gratis prestarter

7 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Varkenshouders in Nederland en België kunnen gratis 1000 kilo prestarter krijgen van Provimi, onderdeel van Cargill Animal Nutrition. Het gaat om een nieuwe soort prestarter voor biggen die moet worden getest in de praktijk.

Neopigg Go!, zoals de naam van de nieuwe biggen prestarter luidt, is ontwikkeld om de voeropname te verbeteren. De reden hiervoor is dat het aantal levend geboren biggen en gespeende biggen aan het toenemen is. Een groter aantal levende biggen zorgt voor een lager geboortegewicht omdat het aanbod van nutriënten in de baarmoeder van de zeug stabiel blijft.

Tussen het geboortegewicht en het speengewicht van de big is een directe relatie. Biggen die lichter worden geboren groeien langzamer en hebben bij het afleveren ook een lager gewicht. Uit eigen onderzoek van Cargill blijkt dat 0,7 kilo verschil bij de geboorte uiteindelijk resulteert in een varkens dan 4,9 procent minder kilo weegt bij het afleveren. ‘Het geboortegewicht van de big is uiteraard niet te beïnvloeden door de inzet van een prestarter, maar kan wel bijdragen in een zwaarder speengewicht, een betere doorstart na spenen en een zwaarder speengewicht bij afleveren’ zegt Jaap Verstijnen, productmanager varkens bij Provimi.

De prestarter is gericht op maximale voeropname zowel voor het spenen als de eerste dagen na het spenen. Op deze manier hebben de biggen, naast de zeugenmelk, extra nutriënten beschikbaar om uiteindelijk zwaarder gespeend en afgeleverd te worden.

Varkenshouders die de prestarter in de praktijk willen testen kunnen zich van 7 januari tot 21 februari 2014 inschrijven via neopigg-go.nl . Tijdens de Landbouwdagen Intensieve veehouderij in Venray wordt het testteam bekend gemaakt. Geselecteerde deelnemers krijgen 1.000 kilo Neopigg Go! Van Provimi.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

zeugenhouders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden