Onverwacht goed resultaat

Voerwinst varkenssector bovengemiddeld

8 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De varkenssector heeft in 2013 een bovengemiddelde voerwinst behaald van 78 euro per vleesvarken. Dit is drie euro meer dan het langjarig gemiddelde en 10 euro meer dan de voerwinst van 2012, zo blijkt uit cijfers van Accon avm.

Dat de varkenssector een bovengemiddelde voerwinst heeft behaald is onverwacht, want in april waren de verwachtingen negatief. Accon avm berekende dat in het eerste kwartaal van 2013 een winst was behaald van 9 euro. Dit was een daling van 36 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 en het slechtste resultaat van de afgelopen vier jaar.

Door de lagere voerprijzen is het resultaat in de laatste drie kwartalen van 2013 aanzienlijk verbeterd. De gemiddelde kiloprijs van een vleesvarkens was in 2013 1,57 euro. De gemiddelde biggenprijs van 45 euro en voerkosten van 74 euro resulteren in een voerwinst van 78 euro exclusief btw. Volgens Patrick Janssen, agrarisch adviseur bij Accon avm is de gemiddelde opbrengstprijs van de vleesvarkens net voldoende om de voerkosten te kunnen dekken.

De zeugensector heeft in 2013 een gemiddelde voerwinst behaald van 610 euro exclusief btw. Mede door de gedaalde voerkosten en gemiddelde opbrengstprijs van 45 euro per big is de winst 26 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 484 euro. In 2012 werd een voerwinst geboekt van 605 euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
WW 8 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10842058/Varkenssector-boekt-bovengemiddelde-voerwinst]Varkenssector boekt bovengemiddelde voerwinst[/url]
Kan Tonnies de prijs weer naar beneden bijstellen nu ze weten dat de vleesvarkenshouders toch nog wat "verdiend" hebben. het is triest dat men steeds weer naar buiten komt met kostprijs cijfers, niemand maar dan ook niemand hoeft hier inzage in
peer 8 Januari 2014
duidelijk dat het langjarig gemiddelde dus met 75 euro ongeveer 20 euro te weinig is voor een degelijke bedrijfsvoering en een volwaardig inkomen , misschien dat ze dit beter kunnen publiceren dan een doekje voor het bloeden!
henk 12 Januari 2014
Weet je waar die saldo's vandaan komen? Niet door de goede prijzen, maar omdat de voerprijzen gezakt zijn en dus de voorraad varkens met 20 euro per plaats gezakt is en dat is dus saldo !! en niet vanwege de dure varkens.... Dus sigaar uit eigen doos
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden