Opheffing in zicht

Russische importban kost vleessector VS miljoenen

8 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De importban die Rusland begin 2013 invoerde voor Amerikaans vlees heeft de VS in 2013 tussen de zeven en acht miljoen dollar gekost. Volgens Global Meat News is het einde van het Russische blokkade echter in zicht.

De Amerikaanse ambassadeur in Rusland schat dat de Amerikaanse vleessector in de eerste 11 maanden van 2013 vijf tot zes miljoen dollar heeft misgelopen door de Russische importstop. Dit is minder dan verwachtingen het verlies kon oplopen tot zes miljard dollar. Experts verwachten echter dat het verlies op kan lopen tot acht miljoen dollar.

Vertegenwoordigers van de Russische vleesindustrie onderkennen de ramingen. Op basis van gegevens van voor het importverbod schatten zijn dat de Amerikaanse sector 55.000 dollar per maand misloopt. Uit cijfers van de Amerikaanse Federatie voor de Vleesexport blijkt dat de VS in de periode van januari tot en met oktober voor 4.205 miljoen dollar aan varkensvlees heeft geëxporteerd. Dit is een daling van 333,67 miljoen dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

De Amerikaanse ambassadeur heeft verschillende pogingen ondernomen om Rusland zover te krijgen de handelsblokkade op te heffen. Vleesproducenten en –exporteurs hebben echter aangegeven door te gaan met het gebruik van ractopamine, de in Rusland verboden groeibevorderaar die de aanleiding vormde voor het importverbod.

De VS wil haar productiemethoden niet aanpassen omdat het vlees dat voor de export wordt geproduceerd niet alleen naar Rusland wordt verscheept. Om aan de Russische veterinaire eisen te voldoen moet veel geld worden geïnvesteerd. Omdat andere landen ractopamine wel toestaan zijn de investeringen niet winstgevend. Ook is de VS van mening dat de Russische eisen in strijd zijn met de voorschriften van de Wereldhandelsorganisatie.

Volgens Global Meat News heeft Rusland de importquota voor Amerikaans vlees echter verruimd en wordt pluimveevlees vanaf eind januari 2014 weer toegelaten. De verwachting is dat de importban voor rundvee- en varkensvlees in de loop van 2014 wordt opgeheven.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden