Onderzoeken nog niet afgerond

Skal legt Encebe deze maand nog sanctie op

14 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De toezichthouder voor biologische producten, Skal Biocontrole, gaat voor februari een oordeel vellen over de fraude van Encebe met biologisch vlees. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Encebe, een dochteronderneming van Vion, heeft in de zomer van 2012 ongeveer 11 ton aan gangbare hammen verkocht als biologisch vlees aan negen supermarkten en één vleesverwerker. Na berichtgeving in december werd, onder leiding van Hans Alders, een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat in 2012 een partij niet-biologisch vlees naar biologisch vlees is omgekat.

De toezichthoudende instantie Skal heeft na het onderzoek Encebe onder verscherpt toezicht gesteld. Daarnaast is een onderzoek ingesteld naar hoe de overtreding plaats heeft kunnen vinden, of het een eenmalige overtreding betrof en of dit via inspectie aan het licht had kunnen komen. Ook heeft Skal een tuchtrechtelijke verklaring aangekondigd. Het tuchtgerecht gaat eind januari een oordelen wat een gepaste sanctie is voor de overtreding.

De resultaten van een onderzoek van Skal waarbij wordt nagegaan of aangekochte en verkochte volumes vlees overeenkomen en of het interne kwaliteitssysteem van Encebe deugt worden begin 2014 verwacht. Ook een onderzoek van de NVWA naar onregelmatigheden binnen het bedrijf worden in het eerste kwartaal van dit jaar verwacht.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden