Te weinig verbetering zichtbaar

Dijksma trekt QLL-erkenning in

28 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken zet het kwaliteitssysteem QLL per 1 maart stop. De staatssecretaris baseert haar besluit op een onderzoek van de NVWA.

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat er vooral veel administratieve fouten worden gemaakt. Dit zorgt voor een potentieel risico voor het dierenwelzijn en de gezondheid van het vee. De NVWA constateert echter zeer weinig overtredingen waarbij het dierenwelzijn daadwerkelijk is geschaad.

Volgens de NVWA blijven de stalkeuring van varkens twee problemen bestaan. De transporteur, die lid is van QLL, heeft geen mogelijkheid om te controleren of de varkenshouder, die geen lid is van QLL, de juiste varkens uit de juiste stallen of hokken aanbiedt. De transporteur kan toegang tot de stallen worden geweigerd vanwege het besmettingsrisico. Het tweede probleem is dat varkens niet individueel zijn gemerkt in een I&R-systeem, zoals wel het geval is bij runderen en schapen. Hierdoor is het niet zeker of de varkens die de NVWA heeft goedgekeurd ook daadwerkelijk worden vervoerd.

De problemen doen zich volgens de NVWA vooral voor bij boerderij-exporten van varkens. Om die reden is de warenautoriteit van mening dat de faciliteit voor primaire bedrijven moet vervallen. Bij de exporten van verzamelcentra doen zich geen problemen voor waardoor deze faciliteit kan worden gehandhaafd.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijksma dat de uitkomsten van het onderzoek van de NVWA grotendeels gelijk zijn aan de controle van januari 2013. ‘Hoewel er op een aantal vlakken verbetering bij QLL heeft plaatsgevonden, schiet de naleving door de leden en het toezicht daarop van de controlerende instanties nog steeds tekort. Ik ben gezien de resultaten van het onderzoek van de NVWA voornemens om de erkenning van QLL per 1 maart 2014 geheel in te trekken. Vanaf die datum zijn de eerder aan Stichting QLL verleende faciliteiten niet meer van toepassing’, schrijft Dijksma in de brief.

De staatssecretaris gaat de komende tijd kijken onder welke voorwaarden er in de toekomst  faciliteiten kunnen worden verleend die wel de benodigde garanties kunnen geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden