Limiet aan restanten

Ontwormingsmiddelen in voer moeten omlaag

30 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De diervoederindustrie moet de tolerantiegrens van ontwormingsmiddelen in diervoer terugdringen. Het gaat om een verlaging van 5 naar 2,5 procent. Dat is het advies van het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

De ontwormingsmiddelen flubendazol en ivermectine worden vaak toegediend via gemedicineerd diervoer. Bij de productie hiervan treedt ‘versleping’ op omdat er restanten van de medicijnen achterblijven in de productielijn en zo onbedoeld in het gewone diervoer terecht komen. Dieren die dit voer eten, worden dan blootgesteld aan lage concentraties flubendazol of ivermectine. 

Door de tolerantiegrens van restanten flubendazol en ivermectine in diervoeder te verlagen, is het risico dat het medicijn wordt aangetroffen in consumptievlees lager. Ook vermindert dit het risico op resistentie tegen de betreffende geneesmiddelen. 

In 2010 heeft de NVWA op basis van een advies van BuRO een tolerantiegrens ingesteld van 2,5 procent voor residuen van antibiotica, die via versleping in diervoeder kunnen voorkomen. De voortdurende toename van resistentie van bacteriën tegen antibiotica vormt een bedreiging voor de volks- en diergezondheid, omdat de behandeling van infectieziekten lastiger wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

diervoeders
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden