Nadeel voor EU

Rusland importeert weer varkensvlees uit de VS

3 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Rusland wil vanaf maart weer varkensvlees uit de VS gaan importeren. De grens is sinds begin 2013 gesloten nadat sporen van ractopamine werden aangetroffen in het vlees. De Russische plannen betekenen dat de grens voor varkensvlees uit de EU mogelijk langer gesloten blijft.

De grens voor Amerikaans varkensvlees werd begin 2013 gesloten nadat sporen van ractopamine werden gevonden. Dit middel wordt aan het voer toegevoegd om vetvrije groei bij vleesvee te bevorderen. In Rusland is dit middel verboden vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s.

Het importverbod had grote gevolgen voor de vleesexport van de VS. In de eerste 11 maanden van 2013 heeft de VS 1,9 miljoen ton varkensvlees uitgevoerd. Dit is een daling van 6,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Met 21.869 ton is naar Rusland echter 78 procent minder varkensvlees verscheept dan in 2012.

Door het importverbod van Amerikaans varkensvlees was Rusland genoodzaakt meer vlees te importeren uit andere landen. In de eerste 11 maanden van 2013 exporteerde de EU 701.226 ton varkensvlees naar Rusland. Hiermee is het land de voornaamste afnemer van Europees varkensvlees.

Door ook de import van varkensvlees uit de EU te blokkeren loopt Rusland het risico dat er onvoldoende varkensvlees beschikbaar gaat zijn om te voldoen aan de binnenlandse vraag. In 2013 bedroeg de totale consumptie 3,23 miljoen ton terwijl in Rusland slechts 2,15 miljoen ton varkensvlees werd geproduceerd.

Om te voorkomen dat op de binnenlandse markt een tekort ontstaat aan varkensvlees wil Rusland het importverbod op Amerikaans vlees opheffen. Reuters meldt dat de VS vanaf eind februari of begin maart weer varkensvlees naar Rusland kan exporteren.

Door de grens voor Amerikaans varkensvlees weer open te stellen maakt Rusland zich minder afhankelijk van de EU. Mogelijk betekent dit dat de grens voor Europees varkensvlees langere tijd gesloten blijft. De Europese Commissie voert momenteel gesprekken met de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor om tot een oplossing te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pig Guy 3 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10843578/Rusland-importeert-weer-varkensvlees-uit-de-VS]Rusland importeert weer varkensvlees uit de VS[/url]
Als je goed leest en telt, exporteerde de USA dus maar 21.869 ton naar Rusland. Dit was een afname van 78%.
Normaal exporteren ze dus 100.000 ton naar Rusland.
Druppel op de gloeiende plaat voor die Russen dus.
Europa exporteerde 700.000 ton.
Ze zijn ons vlees hard nodig in de toekomst.
En anders laat ze maar verhongeren daar.
Het zijn totaal onbetrouwbare handelspartners waar je niet van afhankelijk wil zijn.
De vraag naar varkensvlees gaat in de komende 10 jaar flink toenemen dankzij fors exploderende vraag in groeilanden als India en China.
Ik zou zeggen: Putin. You know where to Putit.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden