Ziekte afkomstig uit Wit-Rusland

Polen bevestigt vondst Afrikaanse varkenspest

18 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

De vondst van Afrikaanse varkenspest in Polen is bevestigd door Poolse autoriteiten. De ziekte is vastgesteld bij een dood wild zwijn op 900 meter met de Wit-Russische grens.

De Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor meldde in week 7 al dat de ziekte was aangetroffen in Polen. Op de eigen website verweest de dienst naar berichten uit Poolse media. Deze berichten dateerden echter van april 2012 en juli 2013 waardoor het onduidelijk was of de melding van Rosselkhoznadzor correct was.

Verschillende Poolse media melden dat de Janus Zwiazek, het hoofd van de Poolse veterinaire dienst, de vondst van Afrikaanse varkenspest heeft bevestigd. De ziekte is aangetroffen bij een dood wild zwijn dat gevonden in de buurt van Grzybowszczyzna, een dorp op 900 meter van de grens met Wit-Rusland.

Tonio Borg, Eurocommissaris voor Gezondheid, is van mening dat het te ver gaat om te zeggen dat de ziekte is aangetroffen in de Europese Unie. Volgens de Eurocommissaris is de ziekte geïmporteerd vanuit het oosten, meldt de Poolse site The News.

De importban die Rusland instelde na de vondst van Afrikaanse varkenspest in Litouwen, heeft grote gevolgen voor de Europese varkensmarkt. Volgens Borg kan dagelijks 5.000 tot 6.000 ton varkensvlees niet naar Rusland worden geëxporteerd. Of de EU de schade voor boeren en exporteurs gaat compenseren is de vraag. Dacian Ciolos, de Europese landbouwcommissaris, heeft verklaard dat alles afhangt van de omvang van de problemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Frans 18 Februari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10844624/Polen-bevestigt-vondst-Afrikaanse-varkenspest]Polen bevestigt vondst Afrikaanse varkenspest[/url]
900 meter!!
Dave 18 Februari 2014
De Russen zullen er alles aan doen om de grens dicht te houden.
Dit ten voordelen van een paar goede vrienden van Poetin.
Caroline 18 Februari 2014
Het is 900 meter van de grens en niet 900 kilometer. Is nogal een verschil...
dirk 18 Februari 2014
Het is niet de vraag of, maar wanneer is de ziekte in ons land? Het zal een drama voor de sector worden.Je ziet de ziekte vanaf China elk jaar richting West-Europa opschuiven.
Gust 18 Februari 2014
Juist Dave, die goede vriend van Poetin is inderdaad De directeur van Tonnies.
HB 18 Februari 2014
Dave en Gust,veel verstand van zaken zie ik,Tonnies mag dan goed met Poetin kunnen,jullie bewering;ook hij verdiend niks met volle koelhuizen,of snappen jullie dat niet.alleen bij verkoop komt er geld binnen.ook jullie doen liever zaken met iemand waar je goed mee overweg kunt,als met een kl..z.Handel is goede kontakte hebben,netwerken,wat is daar op tegen?
Als hij een nederlander Vion was dan hadden jullie gekweild;kijk es.
Het maakt toch niet uit,we zitten in Europa.
jongens gebruik toch je gezonde verstand
vanplateringen 19 Februari 2014
HB, ben ik niet met jouw eens. het kon wel eens zo zijn dat er straks aan het vlees uit de koelhuizen veel verdient gaat worden. Goedkoop er in rijden, en van de zomer er weer duur uit rijden. De EU betaald de opslag middels subsidie. Zoek dit maar eens uit, ik denk dat je gaat schrikken wat een winsten hier op gehaald worden.
HB 19 Februari 2014
vpl,natuurlijk heb je hierin gelijk,maar dit is niet de schuld van de slachterijen,dit oorzaak en gevolg,en Vion + andere doen dit ook zonder buikpijn.
vr gr
j broekhuis 20 Februari 2014
Nooit geweten dat die Afrikaanse wilde zwijnen zulke afstanden afleggen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden