Oproep aan jagers en arbeiders

LTO wil alertheid voor varkenspest

5 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO Varkenshouderij, roept varkenshouders op om alert te zijn en alert te blijven met betrekking tot Afrikaanse varkenspest.

Poolse autoriteiten troffen in februari twee dode wilde zwijnen aan. Na onderzoek bleek dat de dieren waren gestorven aan de gevolgen van Afrikaanse varkenspest. Het besmettingsrisico van deze ziekte is groter dan het geval is bij klassieke varkenspest. Daarnaast is er geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest.

Hoewel er volgens de LTO vooralsnog geen reden is om aan te nemen dat de ziekte zich verspreidt op Europees grondgebied, roept de LTO op tot waakzaamheid. ‘Voor onze varkenshouders is het van belang alert te zijn en alert te blijven, zelf de hygiëne voorschriften in acht te nemen en met transporteurs in gesprek te blijven’, dit zegt Maarten Rooijakkers, voorzitter van LTO Varkenshouderij.

Om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden zijn preventieve maatregelen ingesteld. Zo is het verplicht om vrachtwagens die eenhoevigen hebben vervoerd en leeg terugkeren uit Litouwen en Polen. Ook heeft LTO een brief naar uitzendorganisaties gestuurd met het verzoek aan buitenlandse medewerkers om geen voedsel mee te nemen uit Polen. Jagersorganisaties zijn gevraagd strikt de hygiënemaatregelen in acht te nemen en niet met afgeschoten wild door Europa te gaan slepen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden