Tekort aan grondstof

Smithfield slacht minder varkens door PED-virus

20 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Smithfield, de grootste varkensvleesproducent ter wereld, heeft de werkzaamheden van één van de grootste slachterijen opgeschort door het toenemende aantal uitbraken van Porcine Epidemische Diarree. Dit meldt Reuters.

De Tar Heel slachterij is de grootste slachterij van de VS en is gelegen in de staat Nortch Carolina. Dagelijks slacht Smithfield op deze locatie 30.000 tot 34.000 varkens. De slachterij heeft echter besloten het aantal slachtdagen te verlagen van vijf, tot vier. Op vrijdag worden geen varkens meer geslacht, maar gaat Smithfield het vlees verwerken van de varkens die van maandag tot en met donderdag zijn geslacht.

De reden voor verlaagde slachtprogramma is het PED-virus. In de VS is de ziekte sinds juni 2013 4.106 keer geconstateerd. In North Carolina zijn 486 gevallen gemeld. Op 1 december telde de VS 19,05 miljoen varken tot ongeveer 23 kilo, een daling van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. De totale varkensstapel van de VS is met 0,7 procent gedaald tot 65,94 miljoen dieren. In North Carolina is het aantal biggen met 10,6 procent gedaald tot 2,7 miljoen stuks.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat dat er vier tot vijf miljoen varkens zijn gestorven aan de ziekte sinds mei 2013. Het totale aantal slachtingen van week 11 is door geraamd op 360.000 varkens. Dit is een daling van 51.000 varkens ten opzichte van de voorgaande week en 3,5 procent onder het niveau van 2013.

Smithfield overweegt om de productie van een andere slachterij in North Carolina te verlagen. De verwachting is dat andere varkensvleesproducenten het besluit van Smithfield volgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Minder varkens geslacht in 2023, wél meer export

Analyse Varkens

Verlagen beursprijs varkens onvermijdelijk

Nieuws Varkens

Duitsland slacht dit jaar fors minder varkens

Analyse varkens

Varkensprijs stabiel bij blijvend moeizame afzet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden