Vangnet voor varkensprijs

PED-vrius steun voor Britse varkenshouders

28 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het virus wat  Porcine Epidemische Diarree (POED) veroorzaakt zwerft rond in de VS, Mexico en Canada, maar dit kan voor een opsteker voor de Britse varkenssector gaan zorgen, zo meldt Farmers Weekly. 

Sinds de eerste uitbraak in mei vorig jaar in de VS heeft het virus zich rap weten te verspreiden. Zo is 60 procent van de Amerikaanse zeugenstapel geïnfecteerd geraakt en 28 procent van de Mexicaanse zeugenstapel.

Mick Sloyan, BPEX directeur, geeft aan dat dit een goede kas biedt voor Britse varkenshouders en de varkenshouders in de rest van Europa. Vanaf het begin van het jaar zorgde zwakte op de Europese varkensmarkt op het continent voor een steeds groter gat tussen de Europese en Britse prijzen.

De plotselinge aankomst van Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa zorgde ervoor dat Rusland, de op drie na grootste afnemer van Europees varkensvlees, de import vanuit de EU stillegde. Dit resulteerde in een daling van 20 procent van de EU prijzen. 

Tegelijk zorgde PED ervoor dat de prijs in de VS, de op twee na grootste exporteur van varkensvlees. met 50 procent kon toenemen gedurende de afgelopen drie maanden. De combinatie van hoge prijzen in de VS en lagere prijzen in Europa kunnen inhouden dat export voor de VS lastiger wordt.

"Dit biedt een fantastische kans voor Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk, om varkensvlees richting de wereldmarkt te exporteren", zegt Sloyan. "Onze prijzen zijn hoger dan die in Europa wat druk op de markt zet, maar die prijzen gaan naar verwachting op korte termijn toenemen om in lijn te komen liggen met de Britse prijzen. Het heeft een positief effect op prijzen in de EU en voorkomt dat de Britse prijzen te veel dalen."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden