Varkensimport niet aan banden

EU scherpt regels aan in strijd tegen PED

7 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Commissie heeft ingestemd met het aanscherpen van een aantal regels om het risico dat Porcine Epidemische Diarree (PED) overslaat van de Verenigde Staten naar de Europese Unie. De commissie heeft echter niet ingestemd met alle voorstellen.

In een verklaring laat de Europese Commissie weten de regels voor geïmporteerd bloedplasma dat wordt gebruikt in varkensvoer aan te scherpen. De EU gaat alleen nog bloedproducten uit de VS en Canada toestaan die een warmtebehandeling hebben ondergaan waarbij de producten tot tenminste 80 grande zijn verwarmd. Daarna moeten de producten minimaal zes weken op kamertemperatuur zijn opgeslagen. De Europese Commissie zegt dat aanwezige coronavirussen, zoals PED, onschadelijk maakt.

Naast scherpere eisen voor de import van bloedproducten voor varkensvoer, heeft de commissie ook aangegeven de verspreiding van het PED-virus in de gaten te blijven houden. Begin juni komt de commissie weer bij elkaar om de situatie te bespreken.

De regels voor de import van levende varkens zijn niet aangescherpt. De Europese Commissie acht dit niet nodig omdat deze eisen al bijzonder streng zijn. Daarnaast hebben Canadese en Amerikaanse autoriteiten aangegeven dat er geen plannen zijn om levende varkens naar de EU te exporteren.

Frankrijk kondigde voor het overleg van de Europese Commissie aan de grens te sluiten voor levende varkens en bijproducten van varkens uit de VS, Canada, Mexico en Japan. Door het besluit van de Europese Commissie hoeft Frankrijk zelf geen maatregelen te treffen, meldt Reuters.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

PED
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden