Varkenspest zwakke plek

Duitse vleeshandel zoekt nieuwe afzetmarkten

4 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse vleeshandel weet dankzij de varkens- en pluimveesector de groei vast te houden. Minder ging het bij rundvlees, waar hoge prijzen de consumptie drukken. Op exportgebied is het vooral zoeken naar nieuwe markten. De varkenspest benadrukte waarom afhankelijkheid van een grote afnemer gevaarlijk is. 

In Duitsland nam de vleeshandel over 2013 in vergelijking met een jaar terug opnieuw toe. Met een volume van 8,1 miljoen ton, lag deze 0,4 procent boven het volume van een jaar terug. Volgens de cijfers van de Verbandes der Fleischwirtschaft (VDF)  nam de afzet op de binnenlandse markt af.

Het aantal varkensslachtingen steeg met 58,8 miljoen in vergelijking met een jaar eerder en nam met 0,7 procent toe. Varkensvlees vertegenwoordigt met een volume van 5,5 miljoen een aandeel van 68 procent bij de vleeshandel.

Het aantal runderslachtingen daalde evenwel met 4 procent om terecht te komen op 3,5 miljoen dieren. De daling van 4 procent wordt niet gehaald bij de rundvleesproductie. Daar bleef de daling door een hoger slachtgewicht beperkt tot 2,4 procent.

Rundvlees ondervindt hinder van de duidelijk hogere prijzen. Consumenten kiezen daardoor minder voor rundvlees en de consumptie per hoofd van de bevolking daalde tot 8,9 kg per hoofd van de bevolking, een min van 0,2 kg. Een plus was er bij de consumptie van pluimveevlees. Die nam per hoofd van de bevolking toe tot 11,6 kg.

Een plus was er ook bij de export. Die nam toe tot 4,1 miljoen ton en vertegenwoordigt 50 procent bij de productie. De waarde pluste in vergelijking met een jaar terug met 2,2 procent. Ook hier nam bevroren en vers varkensvlees met 1,7 miljoen ton het leeuwendeel voor zijn rekening.

De hoofdmoot van het vlees vond zijn weg naar Europese bestemmingen. De export naar derde landen viel met 320.000 ton, 10.000 ton lager uit. De exportbelemmeringen van de Russen zijn daar verantwoordelijk voor.

De vleeshandel blijft proberen de afhankelijkheid van grote spelers zoals Rusland te verminderen. Zo neemt de rol van Japan bij de afzet van vlees steeds verder toe. De Afrikaanse varkenspest benadrukte wederom het belang van exportdifferentiatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden