Leren van fouten

Britten in staat van paraatheid door PEDv

13 Juni 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Britten werken hard aan plannen om besmetting van de varkensstapel met PEDv tegen te gaan. Mocht het toch gebeuren dan willen ze de dierziekte in een zo vroeg mogelijk stadium onderscheppen. Fouten uit het verleden helpen daarbij, zo meldt de Pig Site

De Britse varkensorganisatie (NPA) is gevraagd  om twee hoofdrollen te gaan spelen bij het opzetten vanhet nationale ziekteplan, zo schrijft Digby Scott. Het land werkt hard aan noodplannen tegen PED en andere dierziektes.

Het doel van het plan is om besmettelijke ziektes zoals PEDv en PRRSv  tegen te gaan. Het is zowel de bedoeling dat voorkomen wordt dat de dierziekte het land binnenkomt, alswel ervoor zorgen dat de ziekte snel herkend wordt wanneer het wel het land binnenkomt.

De NPA wordt gevraagd standaarden te ontwikkeling voor het beoordelen en doorvoeren van veiligheidsmaatregelen. Tevens gaan ze helpen bij de communicatie van grote ziekteplannen met de industrie.

Ondertussen wordt de recent gevormde AHVLA Pig Expert Group gevraagd om de leiding te nemen bij de bewaking en het maken van risicoanalyses. Ook wordt er gekeken naar het opzetten van een speciaal fonds om PEDv tegen te gaan wanneer het in het land opduikt. Dit is evenwel een project van jaren.

Wanneer de dierziekte in Engeland arriveert zijn de eerste die het ontdekken de veehouders die de schuur in gaan en alle jonge biggen dood vinden. Uit ervaringen in Amerika weten de Britten al dat dit zeer traumatisch kan zijn en veehouders hier professionele ondersteuning voor nodig hebben.

Het nadeel van de ziekte is dat deze niet heel erg zichtbaar is. Er wordt iets meer geschuurd, waarna een dag later er veel sterfgevallen zijn onder de biggen. Om de ziekte aan te kunnen is het noodzakelijk dat veeartsen en veehouders al in een vroeg stadium doorhebben dat het om de dierziekte gaat. Aan AHVLA de taak om direct voor een goede diagnose te zorgen, nu al is er daarom contact met de universiteit van Minnesota.

Toen China vier jaar geleden bekend maakte dat een nieuwe dierziekte miljoenen levens van biggen eiste was de wereld niet in staat het risico van PEDv te herkennen. Waaronder verspreiding van de dierziekte naar andere landen.

Het belangrijkste is nog wel dat er met zorg met de ziekte wordt omgegaan om verspreiding zoals in de VS en Canada te voorkomen. Daar hebben bedrijven elkaar besmet door bij een besmet bedrijf te gaan kijken hoe de ziekte er uitziet. Ook vrachtwagens bleken ziektebronnen net zoals monsternemers. De Britten proberen van de eerder gemaakte fouten te leren.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

EngelandPED
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden