Vion en Tönnies ook betrokken

Boete van 338 miljoen voor Duits worstenkartel

16 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse mededingingsautoriteit heeft een worstenkartel een boete van 338 miljoen euro opgelegd voor het maken van prijsafspraken. Een van de beboete ondernemingen is Lutz Fleischwaren, dat tot mei 2014 onderdeel was van Vion. Ook Tönnies en Nestlé zijn betrokken bij het kartel. De boete is een van de hoogste ooit. 

In totaal zijn 21 bedrijven beboet voor het maken van prijsafspraken van bijvoorbeeld worsten en gekookte hammen. daarnaast zijn 33 personen beboet. Vertegenwoordigers van de bedrijven kwamen voor het eerst bijeen in het Atlantic Hotel in Hamburg, waardoor het kartel de bijnaam Atlantic-Circle kreeg.

De Duitse kartelwaakhond heeft uit een groot aantal documenten en verklaringen opgemaakt dat de worstenmakers tientallen jaren onderling marktontwikkelingen hebben besproken. Sinds 2003 hebben de producenten concrete prijsafspraken gemaakt en hogere prijzen doorberekend aan de retail. Het overleg vond vooral telefonisch plaats.

Door de grote diversiteit van de producten, waarbij prijzen werden afgesproken voor verschillende soorten worsten of voor vergelijkbare producten die verschillend waren verpakt, sprak het kartel niet één vaste prijs af, maar werd een prijsrange afgesproken voor bepaalde productgroepen, zoals rauwe vleeswaren, gekookte worsten en hammen. Op deze manier wist het kartel de Retail te dwingen meer geld te laten betalen.

Bij het kartel zijn verschillende grote voedingsmiddelenproducenten betrokken. Een van de betrokkenen is Lutz Fleischwaren. Dit bedrijf heet een omzet van meer dan 200 miljoen euro en is in 2006 gekocht door Vion. De Nederlandse slachterij heeft Lutz in mei 2014, in het kader van de herstructurering echter weer van de hand gedaan.

Ook de grootste concurrent van Vion, Tönnies, is betrokken bij het worstenkartel. De slachterij is eigenaar van Böklunder Plumrose GmbH & Co dat eveneens een omzet van ongeveer 200 miljoen euro heeft.

Naast Vion en Tönnies, wordt ook Nestlé genoemd door de Duitse kartelwaakhond. Herta GmbH, een dochteronderneming van Nestlé met 1.300 werknemers en een omzet van ongeveer 250 miljoen euro, heeft eveneens verboden prijsafspraken gemaakt.

De Duitse mededingingsautoriteit doet geen uitspraken over de boetes die individuele bedrijven moeten betalen. De bedragen lopen uiteen van 100.000 euro tot tientallen miljoenen. De hoogte van het bedrag hangt af van de duur en de mate van betrokkenheid bij het kartel, de totale omzet van het bedrijf en de omzet die is verdiend door de deelname aan het kartel.

Het kartel kwam aan het licht na een anonieme tip. Tijdens het onderzoek hebben 11 bedrijven met de Duitse autoriteiten samengewerkt en bekentenissen gedaan.

De bedrijven kunnen in hoger beroep gaan tegen de boete. Tönnies heeft al aangekondigd zichzelf te willen verdedigen en tegen de boete beroep aan te tekenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Nieuws Agribusiness

Vion grijpt in en trekt zich deels terug uit Duitsland

Analyse Varkens

Varkensslachters in ons land zien winst verdampen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden