Selectieproces van 200 jaar

Zeugen met Aziatische genen krijgen meer biggen

23 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Het moderne varken heeft een diverse mix aan genen, die zowel van Aziatische, als Europese varkens afkomstig blijken te zijn. Onderzoekers van Wageningen Universiteit legden de genetische mix bloot en ontdekten dat Aziatisch DNA een belangrijke rol speelt in de worpgrootte.

De bodem voor het moderne varken dat vandaag de dag rondloopt in de stallen, is ongeveer 10.000 jaar geleden gelegd toen voor het eerste wilde zwijnen door mensen werden gehouden. Dit gebeurde onafhankelijk van elkaar in zowel in Europa, als in Azië waardoor er verschillende varkensrassen ontstonden met uiteenlopende eigenschappen en uiterlijke kenmerken.

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar de genen van commerciële varkens. Uit het onderzoek blijkt dat Europese varkens DNA bevatten dat afkomstig is uit Azië en dat verschillende stukken van het genoom van commerciële varkens meer overeenkomsten vertonen met Chinese varkens dan met Europese wilde zwijnen. ‘Op het eerste gezicht is dat verwonderlijk, omdat varkens in Azië en in Europa zo"n tienduizend jaar geleden onafhankelijk van elkaar gedomesticeerd zijn’, zegt professor Martien Groenen, die leiding gaf aan het onderzoek. "Je verwacht geen sporen van Aziatisch DNA in Europese varkens.’

Het Aziatische DNA vindt zijn oorsprong rond het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw in Engeland. Tijdens de industriële Revolutie nam de vraag naar varkensvlees sterk toe. Varkenshouders zagen dat Aziatische varkens betere eigenschappen hadden en begonnen Europese varkens te kruisen met Aziatische dieren. Vooral Chinese varkens hadden gunstige kenmerken. De dieren waren over het algemeen vetter en vruchtbaarder dan de Europese soortgenoten.

Delen van het DNA dat afkomstig is van Chinese varkens die 200 jaar geleden in Europa zijn geïmporteerd, zijn nog steeds terug te vinden in het moderne, Europese varken. Een voorbeeld hiervan is het AHR-gen dat een belangrijke rol speelt bij de vruchtbaarheid. Zeugen die de Europese variant van dit gen bevatten, krijgen significant minder biggen dan zeugen die de Aziatische variant van dit gen bevatten.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Wageningen
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden